Home >>> Vesti >>> Dijaspora Srbije >>> U Beču predstavljeno delo Svetlane Matić

U Beču predstavljeno delo Svetlane Matić

Proteklog vikenda bečkoj publici je predstavljeno književno i pedagoško stvaralaštvo Svetlane Matić, u prostorijama kompanije „Cepter“ u Beču.

svetlana matic

Profesor Tatjana Adamović je prisutne obavestila o bogatoj radnoj biografiji Svetlane Matić, napominjujući njene dosadašnje zasluge na polju pedagoškog, kulturnog i književnog delovanja, kako u Srbiji, tačnije u Beogradu, tako i u glavnom gradu alpske prestonice.

O objavljenim knjigama, među kojima su: Bukvar „Naš jezik“, „Nastavni listovi za nastavu na maternjem jeziku“, „“Dečji biseri“, „Igra“, „O ljubavi s ljubavlju“ i „Krštenje u nastavi pravoslavne veronauke“, govorio je profesor Srđan Mijalković, predsednik SPKD „Prosvjeta“ u Austriji.

On je ovom prilikom istakao da je autorka, prepoznatljiva po prvom Bukvaru koji je namenjen srpskoj deci i učenju srpskog jezika u dijaspori, a objavljen je 2010. godine u izdanju „Prosvetnog pregleda“ u Beogradu.

Govoreći o knjizi „Igra“, istakao je i citirao Dobricu Erića, recenzenta knjige, koji je između ostalog rekao: „Svetlana Matić je jedna od onih naših neotuđenih učiteljica u tuđini, koje čuvaju svoj zavičaj u duši i pojedine deliće tog dragocenja upliću u praznične venčiće svojih pesama kao cvetove nevena i smilja i bosilja, koji im mirišu na detinjstvo i ranu mladost i razgaljuju im pečalbarski život i setu“.

Mijalković je naglasio da je knjiga „O ljubavi s ljubavlju“ u izdanju čačanske „Pčelice“, posebno vredna, jer su je pisala dva renomirana autora, poput Aleksandra Čotrića i Svetlane Matić, a predstavlja dečje iskaze i aforizme o najtananijem ljudskom osećanju, o ljubavi. Knjiga je predstavljena u mnogim državama Evrope, i u matici Srbiji.

Istakvši da je Matićeva angažovana u SPKD „Prosvjeta“, od samog osnivanja, naglasio je da je ona i jedan od idejnih tvoraca „Prosvjetine škole srpskog jezika u Beču“ koja već dve godine funkcioniše uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Austriji.

Nakon oficijelnog dela programa, druženje je nastavljeno uz prigodan koktel i potpisivanje knjiga.

Check Also

Milutin Milanković u Beču: Multimedijalno predavanje o srpskom naučniku

Izvor: dijaspora.tv U subotu, 1. februara 2020. godine, u hramu Vaskrsenja Hristovog rođenja u Beču …