U Beču proslavljeno 800 autokefalnosti SPC

Eparhija austrijsko-švajcarska, u saradnji sa SPKD ”Prosvjeta”, organizovala je trodnevne svečanosti u Beču u čast velikog jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve.

Proslava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, otpočela je u petak 6. decembra 2019. godine svečanim večernjim bogosluženjem u Sabornom Hramu Svetog Save. Svečanosti u Beču su prisustvovali Njegovo Preosveštenstvo Episkop vranjski Gospodin Pahomije, Njegovo Preosveštenstvo Episkop pakračko-slavonski Gospodin Jovan, Ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić, dr Marko Nikolić v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde Republike Srbije, Nikolina Milatović Popović, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, i drugi brojni gosti predstavnici kulturnih i prosvetnih institucija iz Srbije, Republike Srpske i Austrije.

Domaćin Episkop austrijsko-švajcarski Andrej dočekao je  vernike i i goste, i zahvalio im se što su se odazvali pozivu i svojim prisustvom uveličali ovaj svečani događaj. Posle večernjeg bogosluženja svečanost je nastavljena u prostorijama eparhijskog doma, otvaranjem izložbe slika i objekata akademskog slikara Stanka Rodića koja nosi naziv  „Hilandaru u pohode“. Na četvrtom spratu eparhijskog doma je usledila promocija knjige ”Trilogija o Nemanjićima”, autora Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića.

Svečana akademija u novom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Beču

Svečanosti, povodom proslavljanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve, nastavljene su u subotu 7. decembra 2019. godine, u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Beču. Posle večernjeg bogosluženja održana je svečana akademija koja je, pre svega, bila posvećena Svetom Savi i događaju dobijanja autokefalnosti, te važnosti i rezultatima koji su proistekli iz tog događaja. Prisutnima su se obratili Srđan Mijalković, predsednik SPKD ”Prosvjeta”, dr Marko Nikolić iz Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije. Centralni deo akademije bila je arhijerejska beseda Episkopa Andreja koji je govorio o značaju ovog velikog događaja kojim se obeležava formiranje duhovnog i nacionalnog identiteta Srba. U scensko-muzičkom delu svečane akademije učestvovali su mešoviti eparhijski hor ”Kornelije Stanković” iz Beča, pod dirigentskom palicom Ive Mrvoš-Anokić, “Mali Prosvjetin hor”, pod dirigentskom palicom Vere Simić, i grupa ”Trio pokret” iz Beograda. Molitve na jezeru, svetog vladike Nikolaja Velimirovića, recitovao je Predrag Vrcelj, član Prosvjete, a đaci Prosvjetine škole srpskog jezika i članovi Prosvjetinog kluba mladih umetnika su izazvali velike simpatije kod publike. Program je vodio Milan Kostrešević, član Eparhijskog odbora iz Švajcarske.

Posle svečane akademije, u crkvenoj sali, otvorena je izložba posvećena životu i radu jednom od najvećih srpskih naučnika, Milutinu Milankoviću. Članovi Udruženja “Milutin Milanković“ iz Beograda priredili su ovu  izložbu u digitalnom izdanju, a ona sadrži arhivski materijal i sadržaje u vezi Milankovićevog školovanja u Dalju, Osijeku i Beču, kao i građevinske aktivnosti u Beču.

Sa Svetom arhijerejskom Liturgijom u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, u nedelju 9. decembra  završene su svečanosti u Beču, povodom osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Nekadašnja crkva „Nojlerhenfeld“, sada Hram Rođenja Presvete Bogorodice, zvanično je predata Srpskoj pravoslavnoj parohiji u Beču 27. maja 2014. godine na osnovu odluke Bečke nadbiskupije.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …