U carskom Beču o carskom Prizrenu

Odbor Prosvjete u Austriji je proteklog vikenda u okviru svojih „Duhovnih razgovora“ održao tribinu „Naše Kosovo naš Prizren“. U subotu, 29.oktobra u velikoj sali crkve Vaskrsenja Hristova Beču, predstavljena je autorka Lela Marković i njena knjiga Prizrenski pomenik. To je bio povod da se brojni gosti i prijatelji Prosvjete kroz razgovor o knjizi, ali i aktuelnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini podsete na istorijski značaj ovog grada u Metohiji, kao i na kulturni razvoj ovog dela Srbije.

o_carskom_prizrenu_01

organizatori_i_gosti_03Knjiga Prizrenski pomenik je izbor biografija znamenitih Prizrenaca rođenih u Prizrenu i okolini u periodu od 14. veka do kraja Drugog svetskog rata. Ova knjiga je pravi način da se, u ova teška vremena, spasi i sačuva od zaborava sve ono što je Prizren nekada bio. Kako kaže Lela Marković „Prizren su činili , uz svetinje i istoriju, i ljudi koji su dobro znali da u vremenima teških iskušenja, čuvaju svoju veru i nacionalni identitet“. U stranicama Prizrenskog pomenika mogu se naći velike ličnosti naše kulture i nacionalnog života: Patrijarh Pavle, Sima Andrejević Igumanov, Lazar Vučković, car Dušan, Sveti Joanikije II prvi srpski patrijarh, Petar Kostić, Vanka Gudić i mnogi drugi.

Lela Marković kao priređivač Prizrenskog pomenika pomenula je izvore koje je koristila, zahalila se prisutnim učesnicima iz Prosvjete, Zorici Vulić i Srđanu Mijalkoviću koji su svojim nadahnutim izlaganjem predstavili njenu knjigu, napomenula da su u Prizrenu delimično obnovljene Crkve koje su bile unišene 17.marta 2004.godine i da je obnovljen Dom kulture u Prizrenu, što bi simbolično trebalo da znači da Srbi nisu zaboravili Prizren. Program su muzički ukrasile Jovana i Jelena Pantić, nadahnutim izvođenjem starih kosovskih pesama.

dogodine_u_prizrenu_04Ovo veče posvećeno Kosovu i Metohiji, Prizrenu i znamenitim Prizrencima označilo je i poziv da se ne zaboravi Prizren sa svojom istorijom i ljudima. Ovaj susret mnoge prisutne je podstakao da zaista požele da vide taj grad i počnu da planiraju susret sa srpskim Jerusalimom. Gosti i domaćini su se rastali sa pozdravom – dogodine i zauvek u Prizrenu!.

PR .Prosvjeta Austrija, Beč 30.10.2016

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …