U Hajlbronu održana 21. savezna smotra srpskog folklora Nemačke

Izvor: Frankfurtske vesti

Na ovogodišnju Evropsku smotru kvalifikovalo se svih 15 učesnika manifestacije, a najviše bodova osvojili su Izvor iz Noj Izenburga i Sloga iz Štutgarta.

FOTO: etnosrbija.org

[blockquote_left]Specijalne nagrade

Žiri je, kao i uvek na sličnim priredbama, dodelio i specijalne nagrade:
x Najbolja nova koreografija: Borac iz Solingena
x Najbolja koreografija najbliža izvornom stvaralaštvu: SKUD „Sveti Sava“ Gepingen
x Najbolja muzička obrada: KUD Srbija Dortmund
x Najoriginalnija nošnja: SKK Nova generacija Šorndorf
x Najbolji kostim (rekonstrukcija): KUD Izvor Noj Izenburg
x Najbolja grupa pevača u koreografiji: SNKSK Sloga Štutgart
x Najbolje uvežbani ansambl: KUD Srbija Dortmund
x Najbolja stilski izvedena koreografija: SKUD Sloga Manhajm
x Nagrada stručnog žirija – SNKSK Sloga Štutgart[/blockquote_left]

KUD Izvor iz Noj Izenburga i SNKSK Sloga iz Štutgarta pobednici su 21. Savezne smotre srpskog folklora Nemačke, koja je pod pokroviteljstvom dnevnog lista „Vesti“, održana u subotu u Hajlbronu. Iako je bilo već poznato da se svih 15 učesnika ove priredbe kvalifikovalo za ovogodišnju Evropsku smotru u Nišu, takmičarski duh je bio na najvišem nivou. O tome najbolje svedoči i to da je KUD Srbiji iz Dortmunda izmaklo prvo mesto za samo 0,17 poena.

Srebrne plakete osvojili su KUD „Karađorđe“ iz Leverkuzena, SKSC Hajlbron, KUD Oro iz Frankfurta, SKUD „Sveti Sava“ iz Gepingena i KUD Jugos iz Minhena. Bronzano odličje osvojilo je KHD Kolo iz Frankfurta, KUD „Karađorđevići“ iz Rojtlingena, SD Dunav iz Riselshajma i SHKD Morava iz Štutgarta.

U organizaciji Saveza srpskih udruženja Nemačke i domaćina Srpskog kulturno-sportskog centra iz Hajlbrona održano je poslednje u nizu takmičenja folklornih ansambala za predstojeću Evropsku smotru u Nišu koja će biti održana 18. i 19. maja ove godine.

Publici i folklornim ansamblima se prvo obratio predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke, Mića Ćetković.

– Najsrdačnije se zahvaljujem svim učesnicima smotre a posebno njihovim roditeljima koji u ovim kriznim vremenima podržavaju folklorna društva, a time i očuvanje naše tradicije i kulture.

[blockquote_left]Sve za srpstvo

Gostima se obratio i Božidar Vučurović, konzul Generalnog konzulata republike Srbije u Štutgartu. – Lepo je videti ovoliko naše mladosti na jednom mestu. Samo bih jednu našu staru izreku želeo da vam prenesem. „Sve za srpstvo, a srpstvo nizašta“ – kazao je Vučurević. Goste su pozdravili predsednik SKSC Hajlbron, Drago Kečanin, gradonačelnik Hajlbrona, Hari Mergel i poslanik našeg porekla u parlamentu Nemačke Josip Juratović. Manifestaciji je prisustvovao i Dragan Dragić, konzul Generalnog konzulata BiH u Štutgartu.[/blockquote_left]

Ćetković je preneo pozdrave Kancelarije za dijasporu Republike Srbije i dobrodošlicu ansamblima organizatora Evropske smotre u Nišu. Smotru je otvorio izaslanik predsednika Republike Srpske, Miladin Dragičević, dodavši da je predsednik RS Dodik prihvatio da bude pokrovitelj Evropske smotre 2014. godine u Banjaluci.

Selektor Zvezdan Đurić, etnolog Damir Šipovac i etnomuzikolog Mirjana Zakić činili su stručni žiri koji je bodovao nastupe učesnika smotre. Kroz program i nastupe folklornih ansambala vodila je Dragana Vukojević a u pauzi su za dobro raspoloženje svih bili zaduženi Bela Rada i Joca.

Organizatori i domaćini su bili na visini zadatka i kompletna manifestacija je protekla u zabavi i veselju.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …