U Londonu odata pošta stradalima u Drugom svetskom ratu

U Ambasadi Republike Srbije u Londonu, 26. januara, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacija za sećanje na Jasenovac i Holokaust, održala je Dan sećanja na Srbe,  Jevreje i Rome stradale tokom Drugog svetskog rata na teritoriji okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije, Nataša Marić, zahvalila se svim prisutnima što su se, kao i prethodnih godina, okupili u Ambasadi povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta koji naša zemlja od 2006. godine obeležava brojnim komemorativnim, kulturnim, obrazovnim i naučnim događajima.

Tema ovogodišnje komemoracija bila je Novosadska racija 1942. godine, a predavanje je održala predstavnica Jevrejske opštine Novog Sada Sonja Fišteš, koja je ukazala prisutnima na činjenicu da Srbi i Jevreji nisu samo stavljeni van zakona, već su ubijani na najbrutalnije načine od civilnog mađarskog i nemačkog stanovništva koje je bilo naklonjeno nacistima.

Organizator komemoracije, direktor Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust, Dragana Tomašević je napomenula da šira javnost Britanije nije upoznata sa genocidima počinjenim na našim prostorima, te da Fondacija ne samo da ima zadatak da održava sećanje na genocide, već i da edukuje, informiše i podiže svest o zločinima koji su decenijama prećutkivani.

Nakon predavanja, zvanice su imale priliku pogledati foto izložbu o novosadskoj Raciji, a dobili su  i po primerak dokumentarnog filma ,,Kultura Sjećanja“  Narodbe univerzitetske biblioteke  Republike Srpske.

Program je završen polaganjem venaca na spomenik Jalti.

Danu sećanja prisustvovali su NjKV princeza Katarina, ambasador Bosne i Hercegovine NjE Branko Nešković, predstavnici jermenske, irske, škotske, ruske, jermenske, turske i kiparske zajednice, te ugledni predstavnici srpske dijaspore.

   

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …