U Makedoniji 19 đaka u „srpskim odeljenjima“

Izvor: srbi.org.mk

U tek započetoj školskoj 2015/2016. godini u preeostale tri osnovne škole u Makedoniji sa nastavom i na srpskom jeziku – u Kučevištu na Skopskoj Crnoj gori, Starom Nagoričanu i Tabanovcu, na severu zemlje, ukupno je upisano svega 19 đaka prvaka. U odeljenjima pomenute tri devetoletke sa nastavom na srpskom jeziku obrazuje se ukupno 181 učenik, potvrđuju podaci iz resornog Ministarstva za obrazovanje i nauku u Skoplju.

Vuk u skulpturi

Izveštajima iz ove tri obrazovne ustanove, sa zvaničnim sumiranim pokazateljima prosvetnih vlasti Makedonije na početku ove školske godine potvrđuje se nastavak ustaljenog opadanja broja upisanih osnovaca Srba u ovoj zemlji koji se obrazuju na svom maternjem jeziku.

U tri okrnjena odeljenja prvaka, ove školske godine, u Osnovnoj školi «Svetozar Marković» u Starom Nagoričanu upisano je sedmoro, a u školama «Braća Ribar» u Tabanovcu i «Sveti Kiril i Metodij» u Kučevištu po šestoro prvačića.

Oni će se, odlukom svojih roditelja da ih upišu u odeljenja sa nastavom na maternjem jeziku, priključiti ostalim školarcima Srbima, koji u procesu obaveznog osnovnog obrazovanja nastavljaju «očuvanje i odbranu» zakonskog prava školske populacije manjinske srpske zajednice u Makedoniji, (prema zvaničnom popisu iz 2002. u Makedoniji registrovano nešto manje od 36.000 Srba), za školovanje na svom maternjem jeziku.

To pravo je zagarantovano u obaveznom osnovnom i srednjem obrazovanju. No, simbolično se koristi samo pravo školovanja srpskih osnovaca.

To je «srpski postotak», brojke od oko 275.000 osnovaca i srednoškolaca u ovoj zemlji. A 19 đaka prvaka koji počinju svoj obrazovni put na maternjem srpskom jeziku je iz armije od više od 20.000 prvačića svih nacionalnosti u Makedoniji.

Od ukupnog broja učenika u Makedoniji, obuhvaćenih zakonskom obavezom obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, oko 190.000 su osnovci u 337 škola i oko 85.000 srednjoškolci u 105 državnih sredšoškolskih ustanova.

Kucev

Poput prethodnih godina i ove školske godine u Makedoniji nema ni jednog upisanog srednjoškolca za obrazovanje na srpskom jeziku. Iako je zakonom takva mogućnost pružena i redovno se u dva roka raspisuje konkurs za upis svršenih osnovaca za jedno odeljenje sa nastavom na srpskom jeziku u Gimnaziji «Goce Delčev» u Kumanovu, kandidata nije bilo.

– Za odeljenje sa planiranom nastavom na srpskom jeziku, na dva upisna roka, po raspisanom konkursu, ni ove godine nije se prijavio ni jedan jedini kandidat. To više i ne iznenađuje i može se reći da je očekivano. Poznato je i iz iskustava stečenih prethodnih godina, da i ne treba očekivati upis svršenih osnovaca za odeljenje na srpskom jeziku, budući da, između ostalog, u Kumanovu više nema obrazovanja na srpskom ni u osnovnim školama, kaže direktor kumanovske gimnazije «Goce Delčev», Goran Dimitrijević.

Poslednje odeljenje, sa nastavom na srpskom jeziku u Osnovnoj školi «Vuk Karadzić» u Kumanovu, ugašeno je 2008. godine. U toj sada devetoletki sa imenom najvećeg reformatora srpskog jezika, koliko i da izgledalo paradoksalno, i dalje, između ostalih, uče i srpska deca, ali na makedonskom nastavnom jeziku.

Prema ažurnoj evidenciji Sektora za obrazovanje u opštini Kumanovo, od ukupno 1.581 maliišana koji su 1. septembra trebali da pođu u prvi razred, 668 su Makedonci, 293 Albanci, 44 Srbi, 23 Romi i 26 drugih nacionalnosti… Upisan je međutim 1.151 prvak…

„Održavanje“ srpskog?

U uslovima kada izuzev 181 osnovca upisanog u odeljenja sa nastavom na srpskom jeziku devetoletki u Starom Nagoričanu, Tabanovcu i Kučevištu, raste broj većinskog ostatka srpske dece školskog uzrasta u Makedoniji koji se školuju na makedonskom nastavnom jeziku – kako u osnovnim kao i potpuno u srednjim školama.

Fakultativnu nastavu na srpskom jeziku, uz neustaljenu i više nego simboličnu pomoć iz matice, u protekle četiri godine sprovode angažovani profesori Kulturno informativnog centra „Spona“.

I u započetoj školskoj godini „Spona“ nastavlja održavanje procesa nastave za polaznike različitih uzrasta u Skoplju i sve osnovce u pograničnom selu Rečica kod Kumanova na krajnjem severu Makedonije.

Interes za „makar i dopunsko poznavanje srpskog“ nesumnjivo postoji kako roditelja Srba koji svoju decu upisuju na fakultativnu nastavu u „Sponi“, toko i kod njih samih učešćem i na književnim radionicama u Centru u Skoplju i u Kumanovu gde se obradom i analizom dela najpoznatihij naših pisaca neguje i maternji jezik. Činjenica je međutim da su na tim književnim radionicama u protekle četiri godine najveći delom bili učesnici – Makedonci.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …