U najavi konferencija predstavnika Srba regiona

izvor: Srpske nedeljne novine, Budimpešta

U sedištu Samouprave Srba u Mađarskoj, u Budimpešti, održana je vanredna sednica Skupštine tog tela, na kojoj se razgovaralo o dvema aktuelnim temama. Srpski poslanik u Mađarskom parlamentu Ljubomir Aleksov obavestio je delegate o inicijativi da se krajem juna u Budimpešti organizuje konferencija srpskih predstavnika iz zemalja našeg regiona, sa ciljem unapređenja komunikacije na relaciji matica-rasejanje.

snnovine.com
snnovine.com

Kako je rečeno, namera učesnika skupa je da upozore zvanični Beograd da je aktuelna nacionalna politika Srbije svedena na neodrživo nizak nivo. Radni naslov konferencije biće „Matica i region“, a posle prvog susreta u Budimpešti, srpski lideri iz zemalja regiona sastaće se i u Podgorici.

Ulogu domaćina konferencije će, kako je odlučeno na današnjoj skupštinskoj sednici, preuzeti Samouprava Srba u Mađarskoj. Ljubomir Aleksov je naglasio da nije reč o skupu koji je na bilo koji način usmeren protiv Vlade Srbije, već je cilj da se utiče na vlasti u Beogradu da se konačno posvete sunarodnicima u regionu i dijaspori i da se komunikacija sa maticom podigne barem do nivoa koji je postojao u vreme prethodne vlade.

Prema utiscima koje je stekao u brojnim kontaktima sa srpskim liderima iz regiona, opšti je zaključak da u Beogradu ne postoji institucija koja bi rešavala nagomilane probleme Srba u zemljama regiona i dijaspori, odnosno radila na kreiranju i realizaciji nacionalne politike, po čemu je Srbija jedinstven slučaj na ovim prostorima.

Inicijativa za održavanje konferencije srpskih lidera regiona rodila se prilikom posete Ljubomira Aleksova Srpskom nacionalnom savetu Crne Gore, koji takođe oseća nedostatak podrške Beograda za svoje aktivnosti i zalaganje za očuvanje nacionalnog identiteta Srba u toj zemlji. Srbi u Mađarskoj, prema rečima Aleksova, imaju daleko manje statusnih problema od ostalih sunarodnika u regionu, pa je i iz tog razloga Budimpešta trenutno najpogodnija lokacija za održavanje ovakvog skupa.

U okviru posebne tačke dnevnog reda, predsednica Skupštine Samoprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić-Sutor, objasnila je da je kontrolna komisija vladinog ureda pri Županiji Bekeš, pregledala strateške dokumente Srpske osnovne škole u Batanji i u osnivačkom listu uočila izvesne nedostatke. Postojeći administrativno-pravni problemi su na današnjoj sednici Skupštine SSM-a eliminisani, usvajanjem odgovarajućih pravnih akata, odnosno modifikacijom postojećih.

Direktora Srpske osnovne škole u Budimpešti dr Jovanka Lastić, najavila je još jednu promenu Statuta te ustanove, u skladu sa vlasničkim promena nad zgradom koja do sada nije pripadala školi, čime se proširuju njeni prostorni kapaciteti. Pošto se ova vlasnička promena očekuje najkasnije do 31. jula, direktorka škole je najavila mogućnost održavanja vanredne skupštinske sednice SSM-a tokom avgusta meseca.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …