U Narodnoj skupštini o medijima dijaspore i Srba u regionu

Poslanici Narodne skupštine, članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, predstavnici medija srpske zajednice iz regiona, kao i predstavnici državne uprave R Srbije su, na sednici ovog  Odbora, održanoj 27. februara, razmotrili temu „Značaj medija za informisanje o položaju dijaspore i Srba u regionu i obaveštenost Srba u regionu i naše dijaspore o stanju u matičnoj državi“.

odbor

Snimak Devete sednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu možete pronaći  OVDE.

Sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva spoljnih poslova i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, predstavnici medija u Srbiji i srpskih medija u regionu, koji se bave informisanjem o položaju dijaspore i Srba u regionu i obaveštavanju Srba u regionu i naše dijaspore o stanju matičnoj zemlji.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu dr Janko Veselinović istakao je da veza Srbije sa sunarodnicima u dijaspori i regionu treba da bude stalna i neraskidiva. Uzajamno uvažavanje i poštovanje i permanentna komunikacija matice sa dijasporom i Srbima u regionu su važni preduslovi za međusobnu pomoć i razumevanje, naveo je Veselinović.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković i pomoćnik ministra spoljnih poslova Dragan Momčilović, predstavili su aktivnosti i poslove u nadležnosti svojih ministarstava, koje se tiču odnosa Srbije sa Srbima u dijaspori i regionu.

O poslovima informisanja Srba u dijaspori i regionu izlagala je predstavnica Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova, Nikolina Milatović Popović, a prisutnima su se obratili i predstavnici medija u Srbiji i srpskih medija u regionu.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković rekao je da su za nepune dve godine povećana sredstva u oblasti informisanja na maternjem jeziku za 80 odsto. On je rekao da je za ovu godinu planirano 18 miliona dinara, da je konkurs za projekte raspisan 2. februara i da će trajati do 3. marta. Mirković je rekao da je budzet za finansiranje tih projekata pre dve godine bio 10 miliona dinara, prošle godine 15, a ove 18 miliona dinara, kao i da se povećao gornji limit po projektu na 1,5 miliona dinara.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Dragan Momčilović rekao je da Ministarstvo spoljnih poslova vodi aktivan dijalog kako sa dijasporom, tako i sa liderima zemalja u okruženju na poboljšanju položaja Srba, navodeći da se to pitanje pokreće u susretima sa zvaničnicima tih zemalja.

Na skupu su govorili i direktorka Tanjuga Branka Đukić, Ratko Dmitrović, glavni i odgovorni urednik“Večernje novosti“, Milorad Vujović, direktor i glavni i odgovorni urednik Međunarodnog radija Srbija, Snežana Milivojević, glavni i odgovorni urednik informativnog programa „Srpska redakcija Mađarske televizije“, Tatjana Ćitić, odgovorna urednica Programa za dijasporu RTS-a, Branislav Bijelić, glavni i odgovorni urednik informativnog programa Radio „Dunav“, Hrvatska, Srđan Kolar, glavni i odgovorni urednik ZVO-TV produkcija i ZVO časopisa „Izvor“ , Hrvatska, Gordana Stojkovska, glavna urednica časopisa „Slovo Ljubve“, Skoplje, Makedonija, Dušan J. Bastašić, glavni i odgovorni urednik portala „Jadovno 1941″. Republika Srpska, Radomir Diklić, direktor agencije „Beta“, dr Momčilo Vuksanović, glavni i odgovorni urednik „Srpske novine“, „Srpska TV“ i „Srpski radio KUL“ u Crnoj Gori, Branimir Grulović, direktor Informativnog programa TV Vojvodina, Jelena Arsenović iz „Frankfurtskih vesti“, Dragan Jakovljević, glavni i odgovorni urednik „Srpske nedeljne novine“, Budimpešta, Miloš Antonijević, glavni i odgovorni urednik Agencija „Infobiro, Rajko Kornja, glavni i odgovorni urednik lista „Naša reč“, Temišvar, Rumunija i kao direktor za  medije ispred Saveza Srba u Rumuniji.

Nakon duže rasprave na kojoj su razmenjena mišljenja i stavovi po pitanju unapređenja informisanja građana Srbije o Srbima u dijaspori i regionu, kao i o informisanju dijaspore o matici, članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu utvrdili su zaključke:

1.Neophodna je prohodnost informacija da bi matična država mogla na najbolji način da pomogne svojim sugrađanima koji žive u drugim država. Zbog toga je potrebno permanentno unapređenje informisanja putem elektronskih medija, interneta i savremenih elektronskih sistema komunikacije, organizovanja tradicionalnih manifestacija i konferencija, distribucije publikacija koje sadrže informacije o nacionalnom identitetu,kulturi, tradiciji. Neophodno je sufinansiranje projekata iz oblasti informisanja, pri čemu treba obezbediti dodatne obuke za pripremu projekata koji se odnose na medije dijaspore i Srba u regionu, ali i unaprediti proces monitoringa i evaluaciju realizovanih projekata, sa naglaskom na monitoring u smislu mentorstva nad realizacijom projekata i pružanju podrške iz matice;

2. Iznaći načine kako bi predstavnicima srpskih medija u inostranstvu bili dostupni sadržaji novinskih agencija iz Srbije;

3. U smislu objektivnog, pravovremenog i tačnog informisanja dajemo podršku saradnji, novim kontaktima i razvoju medijske mreže srpske dijaspore;

4. Postoji potreba da se formira „online” razmena za video i audio sadržaj koji tretira teme dijaspore i Srba u regionu. Ova razmena bi omogućila jednostavno plasiranje materijala medija dijaspore i redakcija Srba iz regiona, koji se tiču aktivnosti srpskih zajednica u dijaspori i regionu;

5. Podržava se predlog da se na RTS-u emituje posebna emisija o položaju Srba u regionu;

6. Da se sednice Odbora ovakvog tipa održavaju dva puta godišnje;

7. Redefinisanje politike prema Međunarodnom radiju Srbija, koja bi im omogućila davanje više informacija o položaju Srba u dijaspori i regionu, kao i za obaveštavanje dijaspore i Srba u regionu o stanju u matičnoj državi.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …