Home >>> Vesti >>> Dijaspora Srbije >>> U slavu srpskog naroda

U slavu srpskog naroda

Marko Lopušina

U Filadelfiji, gradu u kome je proglašena nezavisnost SAD 28. jun je bio svečan praznični dan. Uprava grada Filadelfije i Teslina naučna fondacija proslavlile su Vidovdan uz pesmu i igru, sećanja na slavnu srpsku istoriju, u slavu srpskom narodu, ali i Đorđu Đagiću, prvom doseljenom Srbinu i Nikoli Tesli, najpoznatijem Srbinu u Americi.

Bista Nikole Tesle na Franklin institutu u Filadelfiji

– Program proslave Vidovdana započeo je služnom u hramu svetog Nikole u Filadelfiji, a nastavljen svetskom promocijom dokumentarnog filma o mom čukundedi Đorđu Šagiću u Gradskom institutu u Filadelfiji. Film, koji je uradio beogradki režiser Miodrag Kolarić me iskreno uzbudio, jer govori o istoriji srpskog osvajanja Amerike pre dva veka, ali i istinu o porodici Šagić i nama potomcima prvog Srbina. Ovo je bio divan način da sagledamo istinu o srpskom postojanju u SAD. Radujem se da će u Filadelfiji biti postavljena bista Đorđa Šagića i da će film o prvom srpskom doseljeniku u Ameriku 1814. godine biti na jesen prikazan i u Srbiji – izjavio je Lari Malete, potomak prvog američkog Srbina, koji inače živi u Hjustonu.

U centru Filadelfije, u Parku slobode ispred Velikog zvona, simbola slobodne Amerike, čitav dan je trajao koncert srpskih igara i pesama, pop muzike i džeza u izvođenju kako srpskih, tako i američkih muzičara, pevača i umetnika. Glavni događaj proslave bilo je otvaranje biste Nikole Tesle u Frenklin institutu i muzeju nauke, kome su prisustvovali gradonačelnik Filadelfije, direktor instituta, Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske, dr Slavka Drašković, direktor Kancelarije za dijasporu Vlade Srbije, Nikola Lončar, glavni organizator i predsednik Tesline naučne fondacije.

Željka Cvijanović dr Slavka Drašković i članovi TNF na Vidovdan 2014 u SAD

– Nikola Tesla je kao i Đorđe Šagić čovek za primer kao su Srbi postali deo američke istorije, ali i kako su Amerikanci zainteresovani za istraživanje uloge znamenitih Srba u izgradnji njihove zemlje. Bista srpskog genija je dar Srba gradu Filadelfiji, koji će trajno krasiti ovaj muzej nauke – rekla je na otvaranju Željka Cvijanović.

Filadelfija u Beogradu

Filadelfija u Beogradu

Svim zaslužnim učesnicima Vidovdana, obeležavanja 200 godina od dolaska prvog Srbina u SAD, Teslina naučna fonadicija je uručila povelje “Teslin narod”. Kako smo nezavnično saznali, obeležavanje dva veka od dolaska Đorđa Šagića u Ameriku biće na jesen organizovano i u glavnom gradu Srbije. Tada će biti promovisan i film o Đorđu Šagiću, prvom američkom Srbinu.

Djordje Sagic prvi srpski doseljenik u SAD

Direktor Frenklin instituta i muzeja nauke je izjavio da je počastvovan darom srpskog naroda i da će podržati napore Tesline naučne fondacije da se istraži život i rad Nikole Tesle u ovom gradu, ako i predlog da se u Filadelfiji u Centralnom parku postavi spomenik srpskom geniju.

– Život i rad Đorđa Šagića i Nikole Tesle su deo istorije srpskog naroda u SAD i mi smi obavezni da istražimo njihovu ulogu u formiranju srpske kolonije i podizanju ugledan američkih Srba. Naša istraživanja o istoriji Srba u Americi nastavićemo kroz snimanje dokumentarnog filma i “Teslin narod”, koje je upravo započelo na ovoj proslavi Vidovdana. Režiser je ugledni umetnik Željko Mirković iz Niša, dobitnig mnogih svetskih nagrada. Spremamo i knjigu “Teslin narod” o najznamenitijih Srbima i američkim prijateljima u SAD – nagovestio je Nikola Lončar.

Teslin dan

Teslin dan

U gradiću Rahvej 10. jula na rođendan srpskog genija, gradonačelnik Samson D.Stajnman prvi put organizuje Teslin dan. – Nikola Tesla je u našem gradu postavio prve ulične svetiljke i tako postao deo nasleđa i sitorije Rahveja. U Gradskoj biblioteci tim povodom biće postavljena bista Nikole Tesle, čime se mi Amerikanci iskazujemo želju za saradnjom sa srpskim narodom i svim obožavaocima velikog naučnika.

Teslina naučna fondacija, koja je organizovala proslavu Vidovdana u Americi celu manifestaciju je pretvorila u kulturno-istorijski i humanitarni događaj. I dok su u legendarnom Domu Kvebeka trajali predavanja i izložbe o istoriji američkih Srba, dok su dodeljene nagrade najboljim srpskim piscima i pesnicima na temu iz života Srba u SAD, u aukciji slika, antikviteta i knjiga učestvovali su i Srbi i Amerikanci, i gosti iz zavičaja, čiji je prihod namenjen pomoći stradalim ljudima u poplavama u Srbiji i Republici Srpskoj.

– Na ovaj način iskazano je jedinstvo srpskog naroda o otadžbini i rasejanju, pokazano je koliko mi u tuđini mislimo na narod u matici, kome smo i ranije mnogo puta pomagali. Proslavu Vidovdana jeste organizovalo nas desetak iz Tesline naučne fondacije, ali su uz nas bili i četrdeset volontera, mladih Srba i Amerikanaca, koji su nam darivlai svoju energiju, vreme, svoje ruke, ali i srca – kaže Zvezdana Stojanović Skot, čelnica organizacije “Ras” koja je održala humanitarnu aukciju.

Vidovdan je okončan svečanom večerom u Domu Kvekere u centru Filadelfije, na kojoj je, uz prigodne govore i umetnički program, kako rekoše organizatori, od strane Amerikanaca iskazano veliko poštovanje prema srpskim doseljenicima u SAD i srpskom narodu u otadžbinskim zemljama.

Check Also

Vidovdanski virtuelni skup predstavnika srpske dijaspore iz SAD

Predstavnici srpske dijaspore iz Sjedinjenih Američkih Država okupili su se na virtuelnom skupu kako bi …