Učenici i profesori gimnazije ,,Bora Stanković“ i SŠC ,,Aleksa Šantić“ u poseti Mostaru

U okviru projekta ,,Ustanici, pesnici, pravoslavci“, koji je realizovala etno grupa ,,Simonida“ iz Nevesinja, učenici i profesori gimnazije ,,Bora Stanković“ iz Niša i Srednjoškolskog centra ,,Aleksa Šantić“ iz Nevesinja, obišli su 8. oktobra 2019. godine, Prebilovce, Manastir Žitomislić, Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru i Generalni konzulat R. Srbije u Mostaru.

FOTO: Radio Nеvesinje

Tokom posete Generlanom konzulatu, konzul-žeran, Marija Bakoč, učenicima je govorila o istorijatu nastanka institucije konzulata, konzularnim funkcijama i o konzularnom poslu uopšte.

Prosefori i učenici iz Niša i Nevesinja, naveli su da je uzvratna poseta Hercegovini i ranija Nišu, lepo prihvaćena kod profesora, učenika i roditelja kao i lokalnih zajednica. Izneli su mišljenje da uspostavljene veze treba čuvati i produbljivati, a naglasili su da je najvažniji rezultat projekta to što su učenici stekli nova znanja i prijateljstva a profesori razmenili iskustva.

FOTO: Radio Nevesinje

Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu sufinansirala je projekat ,,Ustanici, pesnici, pravoslavci“ putem Konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu, a realizaciju je pomogla i Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.

 

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …