Učenici i nastavnici iz Rumunije u srpskom parlamentu

Izvor: RTS

Grupa nastavnika i učenika iz Rumunije posetila je Narodnu skuštinu Republike Srbije. Njihov domaćin je bio poslanik i član skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić. Od 24. do 30. avgusta ova grupa posetiće Beograd, Topolu, Mećavik i Višegrad.

savez-srba-u-rumuniji logoPoslanik i član skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić primio je u Skupštini grupu nastavnika i učenika iz Rumunije.

Čotrić je učenicima čestitao na ostvarenim rezultatima i poručio da je negovanje i poznavanje maternjeg jezika od izuzetne važnosti, kako za Srbe u dijaspori, tako i za Republiku Srbiju, piše na sajtu Narodne skupštine. Čotrić smatra da je to jedan od načina na koji je moguće zaustaviti proces smanjenja broja Srba u Republici Rumuniji, čiji se broj smanjuje kroz svaki novi popis stanovništva. On pri tom naglašava da je položaj Srba, koji u Republici Rumuniji imaju status nacionalne manjine izuzetno dobar i da pored već prijateljskih odnosa dve zemlje postoji još prostora za njihovo unapređenje saradnje.

Mladima se obratio i zamenik predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prof. dr Ljubiša Stojmirović sa porukom da imaju sreće da govore jezik čije je pismo u isto vreme, kakao je naveo, i najsavršenije i najprostije na svetu i da nastave da čuvaju svoj maternji jezik i ćirilicu.

Nastavnici i učenici došli su u posetu Srbiji i Republici Srpskoj u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji, u okviru nagradnog putovanja obrazovno-kulturnog karaktera „Upoznaj Srbiju i Republiku Srpsku“.

Učenici su pobednici takmičenja Olimpijada maternjeg jezika, iz poznavanja srpskog jezika i tokom putovanja, od 24. do 30. avgusta, posetiće Beograd, Topolu, Mećavik i Višegrad.

Delegaciju nastavnika i učenika predvodi predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić.

Check Also

Za osnivanje novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori izdvojeno 20.000.000 dinara

Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu donelo je …