Home >>> Vesti >>> Matica >>> Učenici Srpske pravoslavne gimnazije iz Zagreba u Beogradu

Učenici Srpske pravoslavne gimnazije iz Zagreba u Beogradu

Učenici Srpske pravoslavne gimnazije „Katarina Kantakuzina Branković“ iz Zagreba boravili su nedavno u Beogradu. U Ministarstvu spoljnih poslova 46 gimnazijalaca iz Zagreba primio je PPV i MSP Ivica Dačić.

„Raduje me susret sa vama, jer vi predstavljate novu, generaciju rođenu posle 2000. godine koje treba da bude most saradnje i razumevanja između Srbije i Hrvatske“, rekao je ministar Dačić prilikom susreta sa učenicima jedine srpske gimnazije – srednje škole u glavnog gradu Hrvatske, a koja je kao moderna obrazovna ustanova osnovana 2005. godine pod pokroviteljstvom SPC – Mitropolije zagrebačko – ljubljanske.

„Vaši preci i sunarodnici, Srbi u Hrvatskoj, dali su značajan društveni, politički, kulturni, naučni i drugi doprinos u izgradnji svake državne zajednice na prostoru današnje Hrvatske. Danas, vi možete da budete ponosni što se potomci pisaca Petra Preradovića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, pesnika Branka Radičevića i Grigora Viteza, naučnika Nikole Tesle i Milutina Milankovića, kompozitora Josifa Runjanina, skulptora Vojina Bakića, velikog dobrotvora i privrednika Vladimira Matijevića, slikara Save Šumanovića, a poneko od vas je možda i potomak čuvenog zvezdinog golmana Vladimira Beare“, rekao je ministar i poželeo im ugodan boravak u Beogradu.

Celokupno obraćanje PPV i MSP Ivice Dačića gimanazijalcima pročitajte OVDE.

Učenici Srpske pravoslavne gimnazije Kantakuzina Katarina Branković iz Zagreba u svojoj poseti Beogradu, nakon Ministarstva spoljnih poslova, pod podrškom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, posetili su i Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti.

Hram Svetog Save mnogi su uživo videli prvi put u životu.

„Svakako da smo radosni što smo imali priliku da posetimo Beograd. Naša gimnazija u Zagrebu radi već 14 godina. Uz redovan program, koji moramo da učimo, mi imamo dozvolu da jedan deo nastavnih sati posvećujemo nacionalnoj istoriji, nacionalnoj geografiji, muzičkoj i likovnoj umetnosti, imamo pravoslavnu veronauku, imamo srpski jezik. Trudimo se da negujemo naš nacionalni i verski identitet. U našoj školi negujemo ćirilicu, ali je nigde u Zagrebu ne mogu susretati ni koristiti. Naša škola od početka neguje multikulturalizam. Mi želimo da reafirmišemo koliko je to moguće našu zajednicu i u Zagrebu i u Republici Hrvatskoj“, kaže otac Slobodan Lalić, direktor Srpske opšte pravoslavne gimnazije Kantakuzina Katarina Branković.

„Upoznajemo se sa maticom, sa našim prapočetkom, iskonskom postojbinom. Približavajući se Beogradu, utisak je rastao na pozitivan način, uzbuđenje šta ćemo sve videti i obići…Bili smo u Ministarstvu spoljnih poslova, primio nas je ministar Ivica Dačić, a bila je tu i potomkinja Mihajla Pupina, tako da je bilo nesvakidašnje iskustvo…“, kaže učenik 3. razreda Aleksandar Madić.

„Mislim da svi naši prijatelji koji nisu upućeni u pravoslavnu veru i događanja u Srbiji, da bi je trebali posetiti…“, kaže Milana Žigić, učenica 4. razreda.

Učenici srpske gimnazije u Zagrebu posetili su i Kalemegdan, Sabornu crkvu, Konak kneginje Ljubice, Skupštinu Srbije, Narodno pozorište, čime su napunili dušu i srce i neosporno ojačali veze sa maticom, ali i svoj srpski koren.

Check Also

Ulazak u Srbiju bez ograničenja

Otvoreni su svi granični prelazi Republike Srbije i funkcionišu u uobičajenom režimu od 22. maja. …