UNS posetio pravoslavnu gimnaziju u Zagrebu i razgovarao o usavršavanju đaka za novinarstvo

U Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu nastavu u četiri razreda pohađa 63 đaka. Četiri razreda jesu i četiri različite generacije, jedan razred okuplja prvake, drugi drugake…

protojerej-stavrophor_slobodan_lalic

Iz prostrane, moderne zgrade, koja se nalazi na jednom od zagrebačkih uzvišenja pruža se lep pogled na grad koji đaci takođe imaju dok sede i rade u dobro opremljenom prostoru učionice za hemiju.
Zgrada gimnazije izgrađena je na zemljištu koje je crkvi zaveštao Đuro Avirović krajem XIX veka.
Iz razgovora sa direktorom gimnazije, protojerejom stavroforom Slobodanom Lalićem, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović saznao je da gimnazija ima 15, 16 nastavnika, da nema nasilja u školi, tako da je privlačna i roditeljima đaka nesrpske nacionalnosti. Škola je privatna, ali njeni đaci ne plaćaju školarinu.
„Mi smo kao škola otvoreni. Bilo je đaka iz Albanije, Mađarske, ima Hrvata. Među đacima više je devojaka nego mladića. Iz osam generacija, odnosno, od oko 150 đaka koliko ju je do sada završilo, svega pet ili šest ih je upisalo teologiju u Beogradu“, rekao je Lalić koji je rekao da polovinu profesora čine Srbi, a da su ostali drugih nacija, veroispovesti ili neopredeljeni.

Škola se finansira delom iz sredstava hrvatskog Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta, koje plaća polovinu troškova, odnosno plate zaposlenih, a Srpska pravoslavna crkva, koja je osnivač škole, plaća drugu polovinu troškova potrebnih za održavanje škole i smeštaj đaka u internatima.

Veronauka je obavezan predmet, jedan čas nedeljno.

Direktoru ove zagrebačke gimnazije predstavljeni su kursevi za sticanje novinarskih znanja i veština u organizaciji UNS-a i posebne prednosti organizovanja nastave na daljinu.
„U saradnji sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu organizujemo jednom godišnje, pred Sajam knjiga, okupljanje naših novinara koji žive i rade u inostranstvu. Jedna od projektnih aktivnosti je i organizovanje studijskog boravka i prakse u beogradskim redakcijama za naše novinare iz regiona i dijaspore“, predstavio je neke od aktivnosti UNS-a Brajović.
„Naše Škole veb novinarstva i Novinarska škola mogu da se pohađaju na daljinu. Pozivamo zainteresovane đake da se prijave i UNS će stipendirati jednog ili dvoje đaka godišnje, koji bi sticali znanja i mogli da rade na unapređenju veb prezentacija škole i novinarske sekcije“, rekao je Brajović

U poseti zagrebačkoj gimnaziji bila je i Šef obrazovnog centra UNS-a Dragana Bjelica koja je govorila o mogućnostima gostovanja poznatih srpskih novinara u novinarskoj sekciji pravoslavne gimnazije.

Goste iz UNS-a pozdravio je i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.
Za školsku biblioteku predstavnici UNS-a doneli su i četiri svoja izdanja: „Hroniku Udruženja novinara Srbije 1941. – 2006. godine“ Mileta Nedeljkovića, zbornik radova “Dimitrije Davidović – Večiti savremenik 1789 – 2009”, objavljen povodom 220. godišnjice rođenja ovog prvog evropski obrazovanog novinara i prvog izdavača novina među Srbima, zbornik radova „Laza Kostić – vizionar“ i „Dražesni KGB javi se“, novinara Milana Petrovića i Dragoslava Simića.

Izvor: UNS

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …