Uručene nagrade „Dragiša Kašiković“

U Udruženju književnika Srbije svečano su uručene ovogodišnje nagrade „Dragiša Kašiković“. Dobitnici su Veljko Lalić, Dragan Jakovljević, dr Srđan Cvetković i Dragoslav Mitrović.

nagrade

Veljko Lalić, glavni i odgovorni urednik časopisa „Nedeljnik“ iz Beograda dobitnik je nagrade „Dragiša Kašiković“ za novinarstvo u Srbiji, a Dragan Jakovljević, glavni i odgovorni urednik „Srpskih nedeljnih novina“ iz Budimpešte, laureat je priznanja za novinarstvo u dijaspori. Laliću i Jakovljeviću nagrada je pripala za visoko profesionalno umeće, istraživačko i analitičko novinarstvo, objektivnost, nezavisnost i nepristrasnost, kao i za hrabrost u objavljivanju informacija i stavova.

Priznanje je pripalo i istoričaru dr Srđanu Cvetkoviću za knjigu „Između srpa i čekića“. Dragoslav Mitrović, aforističar iz Ciriha u Švajcarskoj ovogodišnji je laureat nagrade za zbirku aforizma „Blago njima, kovčeg nama.

O dobitnicima je odlučivao žiri u sastavu: Aleksandar Čotrić, Miodrag Jakšić i Predrag Ostojić. Priznanja je dobitnicima uručila direktorka IK „Srpska reč“ Danica Drašković.

Nagrada, koja se sastoji iz plakete i novčanog iznosa, nosi ime po Dragiši Kašikoviću, satiričaru, piscu, publicisti, slikaru, prevodiocu, novinaru i uredniku, koji je živeo i stvarao u emigraciji, u Čikagu. Kašiković je kao politički emigrant 1957. godine došao u SAD, gde je završio fakultet i perfektno ovladao engleskim, nemačkim i francuskim jezikom. Pokrenuo je i književni časopis Danas, kao i satirični Čičak. Pored ostalih, Kašiković je objavio knjige Poručnik Kavaja, Dupljaci (drama) i Partija te tuži, Partija ti sudi (aforizmi).

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su akademik Dušan Kovačević, dramski pisac Biljana Srbljanović, književnik dr Slavomir Gvozdenović iz Temišvara, reditelj Goran Marković, književni kritičar Ljiljana Šop, dramski pisac Siniša Kovačević, književnica Milena Marković, prof. dr Ratko Božović, književnik Milovan Vitezović, satiričar Aleksandar Baljak, dramski pisac Stevan Koprivica, prof. dr Draško Ređep, kolumnista DanasaDragoljub Draža Petrović i drugi značajni stvaraoci iz Srbije i inostranstva.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …