Uručeno odlikovanje prof. Stefanu Pilotu

Generalni konzul Republike Srbije u Trstu Ivana Stojiljković uručila je odlikovanje povodom Dana državnosti, koje je ukazom predsednika države, Aleksandra Vučića, dodeljeno profesoru Stefanu Pilotu. Profesoru Pilotu dodeljena je zahvalnica i zlatna medalja za posebne zasluge u zastupanju interesa, zaštite međunarodnih prava i promociji istorijskih činjenica vezanih za Srbiju i srpski narod.

Kad god ima priliku, ovaj veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda daje sve od sebe da izađe na videlo istina o stradanju Srba u Hrvatskoj tokom „Oluje“, stradanju Srba u BiH, kao i činjenicama u vezi sa poslednjom učinjenom nepravdom nad Srbijom, tokom bombardovanja 1999. godine.

Profesor Piloto godinama unazad vodi grupe studenata prestižnog Fakulteta političkih nauka iz Goricije da posete i upoznaju Kosovo i Metohiju, a on je to učinio preko 30 puta.

Samostalno je napravio izvanrednu prezentaciju srpske istorije od dinastije Nemanjića do danas sa posebnim osvrtom na značaj događaja koji su se odigrali na našim prostorima od 1991. godine do danas.

Takođe, 2017. godine u Trstu je, zajedno sa tadašnjim ambasadorom Srbije pri UNESKO, dr Darkom Tanaskovićem, održao konferenciju pod nazivom „Srpska pravoslavna kulturna i religiozna baština na Kosovu i Metohiji“.

Najveća i najčuvenija zasluga tršćanskog profesora Pilota bila je inicijativa za pokretanje Peticije za povlačenje priznanja Kosova od strane Republike Italije, krajem 2018. godine i osnivanje Komiteta od desetoro uglednih Italijana, među kojima su, pored profesora Pilota, počasna konzulka Loreta Bađo iz Treviza, novinar Stefano Vernole iz Modene, filozof Frančesko Lamendola iz Treviza.

Članovi Komiteta, profesor Stefano Piloto i počasna konzulka Loreta Bađo, predali su 2019. godine, italijanskoj Vladi i Parlamentu u Rimu Peticiju i zahtev za povlačenje priznanja takozvane države Kosovo sa ukupno 5.663 potpisa, koji su prikupljeni u periodu od tri meseca na obrascima i onlajn peticijom koju je potpisalo još 27.323 ljudi iz celog sveta.

Generalni konzul Ivana Stojiljković kandidovala je profesora Stefano Pilota za ovu prestižnu nagradu i tom prilikom ukazala da joj je velika čast što je u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i u ime srpskog naroda mogla da mu uruči ovo zasluženo odlikovanje.

Check Also

Gujon: Zadovoljstvo je bilo ugostiti naše sunarodnike iz S. Makedonije

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ugostio je danas …