Uskoro ambasada Srbije u Emiratima

„Otvaranje ambasade Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je u toku. Sređuje se buduća zgrada ambasade, prave se ugovori, i u procesu je obezbeđivanje tehničke podrške i jedne i druge strane, kako bi konzularni poslovi neometano funkcionisali, odmah po otvaranju srpskog diplomatsko konzularnog predstavništva“, saopštila je Maja Ćorac, portparolka Ministarstva spoljnih poslova, povodom brojnih upita naših državljana koji žive i rade u Emiratima.

Ona je dodala da još nije određen ambasador i da se traga za najboljim rešenjem, jer je mesto ambasadora Srbije u UAE vrlo zahtevno, pre svega zbog brojnih državljana Srbije koji žive i rade u Emiratima, ali i zbog ekonomskih planova Srbije.

[blockquote_right]Preko Kaira do Abu Dabija

Republika Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati uspostavili su diplomatske odnose 21. marta 2007. godine. UAE su federacija sedam emirata, formirana 1971. godine, ujedinjenjem Abu Dabija, Dubajia, Šardže, Ras ul Hajme, Fudžerje, Adžmana i Um ul Kuvaina. Na čelu se nalazi predsednik, koji je ujedno i vladar Abu Dabija. Diplomatski odnosi Beograda i Abu Dabija funkcionisali su na nerezidencijalnoj osnovi, preko Ambasade RS u Kairu.[/blockquote_right]

„Osim ambasadora, koji dobro govori arapski jezik, na dužnost bi trebalo da stupe i dvoje diplomata, koji bi takođe trebalo da vladaju lokalnim jezikom. Svi državljani Srbije kojima je potreban servis srpske ambasade, poslove obavljaju, najčešće u amabasadi Srbije u Kairu i Kuvajtu. Povremeno, po Sporazumu o pružanju pomoći u konzularnim poslovima, konzularne usluge srpskim državljanima pruža i ambasada Bosne i Hercegovine u UAE“, izjavila je Ćorac.

Odluka o otvaranju Ambasade Republike Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, doneta na sednici vlade od 4. februara, rezultat je zajedničke vizije Beograda i Abu Dabija o potrebi jačanja međusobnih veza, političke i pre svega ekonomske saradnje.

Republika Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati prepoznali su potencijale razvoja ekonomskih odnosa i u planu su značajni investicioni projekti, posebno u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije, kao i u vojno-ekonomskoj saradnji.

Srbi koji žive u Ujedinjenim Arapskim Emiratima su još u maju 2012 godine pokrenuli peticiju kojom su tražili otvaranje diplomatskog predstavništva Srbije u ovoj zemlji. FB grupa preko koje je peticija distribuirana Dubai Serbs sada ima oko 1400 članova. U Emiratima, Dubaiju i Abu Dabiju živi oko 5000 Srba, mada procene sežu i do 15000 ljudi koji sa našeg prostora. Samo 800 Srba radi za Emirates avio kompaniju, a minimum 300 radi za Etihad avio kompaniju. U Emiratima se nalazi i veliki broj mladih, visoko obrazovanih ljudi: inženjera, dizajnera, hotelijera, ali i veliki broj radnika ostalih profila, posebno iz domena uslužnih delatnosti i građevinarstva.

Check Also

Počele sa radom 4 nove dopunske škole srpskog jezika na Malti

U subotu i nedelju, 16. i 17. oktobra, održani su prvi časovi u okviru projekta …