Uskoro Povelja o srpskom kulturnom prostoru

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja RS

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević primio je 1. februara 2019. godine zvaničnu delegaciju Republike Srpske na čelu sa ministarkom prosvete i kulture Natalijom Trivić.

Centralna tema ovog bilateralnog sastanka bila je najava potpisivanja Povelje o srpskom kulturnom prostoru, dokumenta koji će dati smernice jedinstvenoj politici srpskog naroda, kao i dalja realizacija Memoranduma iz oblasti kulture između dva Ministarstva, potpisanog za period od 2017. do 2021. godine.

Dvoje ministara složili su se da je saradnja u oblasti kulture između Republike Srbije i Republike Srpske na izuzetno visokom nivou, i po svom obimu i po kvalitetu saradnje. Vukosavljević i Trivić konstatovali su da ima još prostora za intenziviranje odnosa, prvenstveno oko zajedničkih nastupa na međunarodnim sajmovima knjiga i jačanju saradnje ustanova kulture.

Na osnovu Memoranduma, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije iniciralo je saradnju u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa, čime je obezbeđena interoperabilnost informacionih sistema Republike Srbije i Republike Srpske sa ciljem da kulturno nasleđe srpskog naroda bude dostupno stručnoj i široj javnosti, kao i da na odgovarajući način bude prezentovano i dokumentovano.

Tokom razgovora naveden je dobar primer uspešne kulturne saradnje Narodnog pozorišta iz Beograda koje već dugi niz godina organizuje programe povodom proslave -Dana Republike Srpske- u Srbiji u saradnji sa predstavništvom Republike Srpske u Beogradu, a postignut je i dogovor o povratnoj manifestaciji – Dani Republike Srbije- u Republici Srpskoj.

Jedan od zaključaka sastanka dve delegacije predstavlja potvrđen nastavak saradnje između nacionalnih ustanova kulture na svim nivoima, bilo da je reč o gostovanju pozorišnih trupa, muzičkih ansambala i muzejskih postavki. Ustanove kulture pod ingerencijom Republike Srbije nastaviće sa realizacijom zajedničkih projekata sa ustanovama iz Republike Srpske na područjima zaštite kulturnog i prirodnog nasleđa, konzervacije i digitalizacije.

Check Also

Selaković i Gujon s dijasporom u sedištu SNO u Čikagu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je Srbima u Čikagu da su državi Srbiji, kao …