Uslov hiljadu stručnjaka

izvor: RTS

Investicija kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zavisi od toga da li će Srbija moći da obezbedi 1000 stručnjaka za visoke tehnologije. Inženjera prirodnih i tehničkih nauka već odavno nema na tržištu rada u Srbiji. Najveći broj stručnjaka posle završenih fakulteta odmah dobijaju posao, u zemlji, ali češće u inostranstvu. Ima li prilike za povratak?

Posle potpisivanja predugovora sa kompanijom „Mubadala“ iz Ujedinjenih arapskih emirata o gradnji fabrike čipova u Srbiji, na dnevni red je došlo pitanje da li Srbija ima kadrove za visoke tehnologije. Oni se školuju na četiri državna fakulteta u Beogradu u Novom Sadu i Nišu i uglavnom ih nema na tržištu rada.

Da li će biti realizovano veliko ulaganje partnera iz UAE i sagrađena fabrika za proizvodnju čipova u Srbiji zavisi od toga da li imamo dovoljno adekvatnog kadra za tehnologije najnovije generacije. Potrebno je da naša strana obezbedi oko 1000 inženjera za ovaj poduhvat.

Kompanija „Mubadala“ već ima dve ovakve fabrike u Singapuru i Nemačkoj, a u Americi je u izgradnji.Samo za obezbeđivanje naučne infrastrukture ove firme uloženo je oko milijardu dolara. Otvaranje fabrike u Srbiji podrazumevaće i intenzivnu saradnju sa našim fakultetima iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka.

Na Elektrotehničkom fakultetu obrazuju se studenti na 7 smerova i svi su za visoke tehnologije. Na Tržištu rada skoro da ih nema, sem nekolicine onih koji su se školovali za rad u industriji.

Ovih dana predstavnici Vlade obilaze fakultete sa ciljem da saznaju da li možemo da obezbedimo dovoljno stručnjaka za buduću fabriku čipova.

izvor: Novosti.rs
Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan sa srpskim zvaničnicima

„Razvoj i ulaganja u informacione i ostale visoke tehnologije je jedan od prioriteta Vlade Srbije, a ovo bi bila ubedljivo najvrednija investicija kod nas od čak 4 milijarde dolara. Druga adresa u potrazi za inženjerima je FON gde se obrazuju kadrovi za informacione tehnologije i softversko inženjerstvo. Takođe deo potrebnog stručnog kadra školuje se i na fizičkom i na hemijskom fakultetu“, Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta.

„Zbog izuzetno brzog razvoja novih tehnologija, većina zemalja će narednih godina bitno izmeniti strukturu zaposlenih. Potreba za stručnjacima za informacione tehnologije biće sve veća, dok će se smanjiti broj radnika angažovanih na jednostavnih poslovima“, Milan Martić, dekan FON-a.

Ovo zahteva i brzu izmenu sistema obrazovanja, a za naš se već godinama priča da je zastareo.

Što se tiče fabrike čipova njih u svetu ima samo nekoliko i pred nama je do sada najteži obrazovni i naučni ispit. Kompanija Mubadala ni u svojoj zemlji nije izgradila ovakvu fabriku jer se ispostavilo da nema dovoljno adekvatnih stručnih kadrova.

Check Also

Gujon: Pozivamo Srbe s imovinom u FBiH da se jave kancelarijama za pravnu pomoć

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijsporom i Srbima u regionu, rekao je, gostujući …