Uspešno okončan projekat ,,Jezikovanje“ u Montrealu

U cilju očuvanja jezičkog identiteta Srba koji žive u Montrealu u Kanadi, škola „Sveti Sava” i biblioteka „Stevan Jorgović” udruženim snagama organizovale su od septembra 2019. do februara 2020. godine intenzivni, interaktivni program za učenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma „Jezikovanje”. Program („kovanje jezika”) je namenjen deci, omladini, ali i svima onima koji žele da nauče ćirilicu i osveže znanje srpskog jezika.

Ukupno je u toku projekta održano 15 radionica na kojima su deca naučila svih 30 slova ćirilice. Iz nedelje u nedelju, deca su se družila sa glumcima, profesorima jezika, piscima, slikarima, grafičkim dizajnerima, naučnicima, pilotima, vaspitačima, doktorima, učiteljima, bibliotekarima, koji su im kroz različite pristupe približili srpski jezik i naučili ih po dva ćirilična slova. Svaki čas pratila su interesantna vežbanja povezana sa profesijom predavača.

Program se pokazao kao veoma uspešan, uzevši u obzir broj polaznika koji je oborio rekord do sada upisane dece u našu školu, i što je još važnije, broj se nije osipao tokom hladne, kanadske zime, kao prethodnih godina. Ono po čemu se program „Jezikovanje“ izdvaja jeste pristup koji u obzir uzima latinično predznanje polaznika programa. Velika većina dece već zna latinično pismo budući da su u Kvebeku dva zvanična jezika francuski i engleski. Savet roditelja uporedio je program “Jezikovanje” sa kultnom obrazovnom TV serijom “Kocka, kocka, kockica”.

Nakon martovskog raspusta škola nastavlja sa radom narednih pet sedmica. Fokus nastave biće na savladavanju čitanja.

U okviru „Jezikovanja“ održane su i tri radionice pod nazivom: „Nauči kako da predstaviš svoju izuzetnost“ na kojima su polaznici učili kako da ostave najbolji utisak na sagovornika, da impresinoraju slušaoce i posmatrače tokom intervjua, prezentacije projekta i sl. Predavač je bila diplomirana glumica Valentina Tina Milivojević.

Projekat ,,Jezikovanje“ podržan je od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu putem konkursa za sufinansiranje projekata 2019.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …