Ustoličen episkop austrijsko – švajcarski Andrej

U hramu Vasrksenja Hristovog u Beču je u nedelju, 20. jula, u prisustvu političkih i verskih predstavnika Srbije i Austrije, ustoličen je episkop Srpske pravoslavne crkve austrijsko-švajcarski Andrej.

hram becc

Ustoličenju su između ostalih prisustvovali prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, izaslanik Vatikana nuncije Peter Stefan Cubrigen, predstavnici diplomatskog kora, kao i verskih zajednica i crkava, ali i mnogobrojni pravoslavni vernici.

dacich becc
Ivica Dačić na ustoličenju episkopa Andreja

Svetu arhijerejsku liturgiju, u nastavku, služio je patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje više arhijereja SPC i drugih pomesnih pravoslavnih crkava. Nakon čina ustoličenja, patrijarh srpski Irinej je rekao da se radi o velikom istorijskom događaju, podsetivši da je Sveti arhijerejski Sabor SPC pre nekoliko godina formirao novu eparhiju za Austriju, Švajcarsku i Italiju i da je za prvog njenog episkopa izabran dosadašnji episkop remezijanski Andrej. Patrijarh srpski Irinej je rekao da novoizabranog episkopa na novoj dužnosti očekuje veliki posao, da organizuje eparhiju, crkveni život, okupi pravoslavni narod koji živi u ovom delu Evrope oko crkve i vodi putevima Svetog Save.

patrijarh
Patrijarh Irinej u Beču

Kao drugi zadatak patrijrh je naveo negovanje dobrih odnosa našeg naroda sa državom Austrijom i njenim predstavnicima i uspostavljanje bliskih prijateljskih odnosa sa njenom najvećom verskom zajednicom rimokatoličkom kao i sa drugim pravoslavnim crkvama i drugim verskim zajednicama.

Episkop Andrej

Episkop Andrej (Čilerdžić) rođen je 1961. u nemačkom gradu Osnabriku, kao drugi sin protojereja-stavrofora Dobrivoja Čilerdžića i majke Marijane. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Dizeldorfu, a posle mature boravio je godinu dana na Svetoj Gori. On je diplomirao na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu, a potom se zamonašio u manastiru Visoki Dečani.

episkop
Episkop austrijsko – švajcarski Andrej

U čin jerođakona rukopoložio ga je 1987, u hramu Svetog Save u Dizeldorfu, tadašnji episkop zapadnoevropski Lavrentije, zatim u čin jeromonaha 1990. rukopoložio ga je episkop moravički i administrator eparhije bačke Irinej, a od 1992. godine do izbora za episkopa remezijanskog bio je sabrat obitelji Svetoarhangelskog manastira Kovilja u eparhiji bačkoj. Od 1993. do 2005. službovao je kao sekretar Kancelarije za međucrkvene odnose Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC u Beogradu.

U čin protosinđela proizveden je 1999, a u čin arhimandrita 2002. godine, a za vikarnog episkopa patrijarha srpskog, sa titulom episkopa remezijanskog, izabran je na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC 2011. Od 2011. on je bio šef kabineta patrijarha u Patrijaršiji u Beogradu. Arhijerejski Sabor SPC ga je na svom redovnom majskom zasedanju izabrao za episkopa austrijsko-švajcarskog eparhije Austrije-Švajcarske-Italije i Malte sa sedištem u Beču. Eparhija sa sedištem u Beču obuhvata i Italiju i Maltu, a uspostavljena je 2010, nakon izdvajanja iz episkopije srednjevropske. Eparhijom, koja broji oko 300.000 vernika, do skoro je rukovodio episkop bački Irinej. U Beču SPC trenutno ima tri svoja hrama, i jednu crkvu koja je nedavno dobijena od rimokatoličke crkve, a mora još da se preuredi kako bi počela bogosluženja.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …