Ustoličen episkop slavonski Jovan

U Sabornoj crkvi Svete Trojice u Pakracu 13. septembra ustoličen je Episkop slavonski gospodin Jovan. Svečanoj arhijerejskoj liturgiji, koju je služio patrijarh srpski Irinej, prisustvovali su i visoki crkveni zvaničnici katoličke crkve i drugih crkava i verskih zajednica, političke ličnosti Hrvatske, Srbije i Republike Srpske. Ustoličenju episkopa Jovana prisustvovao je i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

Ustolicenje

Srpska pravoslavna crkva je jedan od najznačajnijih oslonaca i centara okupljanja srpskog naroda svuda u svetu, rekao je tom prilikom ministar Dačić.

“Veliki je značaj SPC za očuvanje duhovnog, nacionalnog, kulturnog nasleđa i identiteta Srba u Hrvatskoj”, istakao je Dačić i podsetio da se među spoljnopolitičkim prioritetima Srbije posebna važnost pridaje unapređenju odnosa sa susedima, a naročito sa državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije.

“Odnosi Srbije i Hrvatske treba da budu zasnovani na poverenju i zajedničkim interesima i vrednostima koje možemo da delimo. Izgradnja dobrih odnosa Srbije i Hrvatske je ključni faktor za stabilizaciju i razvoj čitavog regiona”, rekao je Dačić.

Na sajtu Srpske pravoslavne crkve istaknuto je da je liturgijom u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Pakracu načalstvovao je Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej, a sasluživali su Arhiepiskop Makarije i Mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Porfirije, Episkopi kanadski Georgije, osečko-poljski i baranjski Lukijan, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački Grigorije, bihaćko-petrovački Atanasije, dalmatinski Fotije, raško-prizrenski Teodosije, zapadnoamerički Maksim, gornjokarlovački Gerasim, kruševački David, srednjoevropski Sergije, timočki Ilarion, moravički Antonije, bregalniči Marko, stobijski David, umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije, kao i arhimandriti izabrani Episkop jegarski Jeronim i iguman studenički Tihon. Takođe, molitve Gospodu su prinosili i glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda protojerej-stavrofor dr Savo Jović, starešina beogradske Saborne crkve prota Petar Lukić, sveštenstvo eparhija Slavonske, Šumadijske, Bačke i Raško-prizrenske, arhiđakon Siluan, protođakoni Radoš Mladenović i Igor Davidović, kao i đakoni Vladimir Rumenić i Aleksandar Sekulić.

Pored ministra spoljnih poslova Ivice dačića svečanom bogosluženju prisustvovali su izaslanik Predsednika Republike Srbije Jasmina Mitrović-Marić, predsednik Republike Srpske g. Milorad Dodik, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama dr Mileta Radojević, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovacgradonačelnici Pakraca i Lipika, predstavnici Rimokatoličke crkve i verskih zajednica, lokalne vlasti i drugi mnogobrojni gosti.

Pakrac

Check Also

Za osnivanje novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori izdvojeno 20.000.000 dinara

Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu donelo je …