Ustoličen episkop srednjoevropski

Ustoličen Njegovo Preosveštenstvo Episkop srednjoevropski gospodine Sergije u manastriru Himelstir u Hildeshajmu.

извор: СПЦ
izvor: SPC

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej uveo je 7. septembra 2014. godine na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru, Preosvećenog g. Sergija, u tron Episkopa srednjoevropskih.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić prisustvovao je ustoličenju Njegovog Preosveštenstva Episkopa srednjoevropskog gospodina Sergija u manastiru Himelstir u Hildeshajmu.

Svečanoj liturgiji, prisustvovali su još i potpredsednik Parlamenta Donje Saksonije Klaus-Peter Bahman, te crkveni velikodostojnici katoličke i evangelističke crkve.

Govor prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na ustoličenju episkopa srednjoevropskog Sergija koje je održano u manastiru Himelstir u Hildeshajmu:

„Vaša svetosti, Vaša crkvena Preosveštenstva, poštovana gospodo gradonačelnici, poštovani crkveni velikodostojnici, dame i gospodo,

Velika mi je čast da Vam se, u ime Vlade Republike Srbije, obratim ovim izuzetnim povodom, svečanim ustoličenjem Njegovog Preosveštenstva Episkopa srednjoevropskog gospodina Sergija.

Ovaj čin ima poseban značaj za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpske građane u Saveznoj Republici Nemačkoj, jer je Srpska pravoslavna crkva jedan od najznačajnijih stožera i centara okupljanja naše dijaspore u Nemačkoj. Nemerljiv je doprinos i značaj Srpske pravoslavne crkve za očuvanje nacionalnog i duhovnog identiteta naših građana u Nemačkoj. Podsetiću vas da je dijaspora važan faktor i za unapređenje i razvoj bilateralnih odnosa između Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke.

Poznato je da je Namačka jedan od naših najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera. Naši odnosi su unapređeni, karakteriše ih intenzivna saradnja na svim poljima i dijalog na visokom nivou, i kreću se uzlaznom linijom.

Savezna Republika Nemačka je i jedna od najvažnijih članica Evropske unije, sa značajnim uticajem na naše evropske integracije – i na tom planu vidim pozitivne pomake. Zemlja u kojoj živite garantuje poštovanje svih ljudskih prava, među njima i pravo na slobodu veroispovesti, što je za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vernike od velikog značaja. Prisustvo ovom svečanom činu biskupa Katoličke crkve, predstavnika Evangelističke crkve, mitropolita Grčke pravoslavne crkve Avgustinusa, vidim upravo kao znak te slobode i sloge, koja postaje sve značajnija za budućnost ljudi.

Želeo bih posebno da ukažem na jedan rastući problem – gubljenje nacionalnog identiteta naše dijaspore. S jedne strane, naši građani su dobro integrisani u nemačko društvo i, nesumnjivo, zajednica su koja doprinosi razvoju društva i zemlje u kojoj žive.

Sa druge strane, postoji bojazan od gubitka našeg nacionalnog identiteta. Upravo u ovoj oblasti vidim i ulogu Srpske pravoslavne crkve, koja, pored zvaničnih institucija Republike Srbije, doprinosi očuvanju nacionalnog identiteta i njegovoj manifestaciji na dobrobit i matice i zemlje u kojoj naši građani žive.

Dozvolite mi, Vaše crkveno Preosveštenstvo gospodine Sergije, da Vam, u ime Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime, poželim da, uz božju pomoć, ostvarite sve planove koje imate kao episkop Srpske pravoslavne crkve u Nemačkoj i da, sa verom u Boga, predvodite vernike na dobrobit Crkve i njih samih.“

Govor Njegovog Preosveštenstva Episkopa srednjoevropskog gospodina Sergija na nemačkom jeziku možete pročitati ovde

Епископ средњоевропски г. Сергије извор: СПЦ
Episkop srednjoevropski g. Sergije
izvor: SPC

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …