Usvojen Zakon o upotrebi srpskog jezika na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Skupština Srbije i Narodna skupština Republike Srpske usvojile su danas, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma sa ciljem negovanja našeg jezika i pisma, kulturnih i tradicionalnih vrednosti, kao i podsticanja širenja upotrebe ćiriličkog pisma u javnom životu.

„Ovo će biti važan korak napred ne samo u negovanju ćirilice, već i snažna potvrda neraskidivih veza i zajedničke politike Srbije i Republike Srpske“, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Cilj donošenja ovog Zakona je negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kulturnih i tradicionalnih vrednosti, podsticanja šire upotrebe ćiriličkog pisma u javnom životu, imajući u vidu njen značaj.

Gojković je napomenula da je činjenica da postoje globalni tokovi na koje jako teško možemo da utičemo, ali je isto tako jasno da prethodnih decenija nije postojala ni politička volja da se ćirilično pismo na pravi način vrednuje i ustanove adekvatne mere zaštite.

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Check Also

Povezivanje institucija u kampanji zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i pomoćnica direktora …