Usvojena rezolucija o pravima nacionalnih manjina

Srbija očekuje da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u drugim zemljama budu u punoj meri poštovana u skladu sa standardima Saveta Evrope, uključujući i pitanje prava na korišćenje maternjeg jezika i pisma.

savet-evrope

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojili su rezoluciju i preporuke o situaciji i pravima nacionalnih manjina u Evropi.

Kako se navodi u saopštenju Narodne Skupštine Srbije, izvestilac na ovu temu bio je Ferenc Kalmar (Maćarska, EPP), koji je tokom izrade izveštaja i rezolucije boravio u Srbiji, pri čemu se zahvalio srpskom parlamentu na dobro organizovanoj poseti.

„U plenarnoj debati istaknuto je da zaštita nacionalnih manjina mora da ostane visoko meću prioritetima i upućen poziv da se postigne jedinstvo kroz različitosti, kako unutar, tako i meću državama“, navodi se u saopštenju.

U raspravi na ovu temu učestvovale su Aleksandra Ćurović, šef srpske delegacije i Elvira Kovač, koja je i podnela predlog za raspravu o ovoj temi i aktivno učestvovala u diskusiji o amandmanima.

Ćurović je rekla da su izveštaj i rezolucija značajni za nas jer uvažavaju i preporučuju našu dobru praksu poštovanja kolektivnih prava nacionalnih manjina u celoj Evropi.

„Srbija je čvrsto opredeljena za unaprećenje položaja nacionalnih manjina na svojoj teritoriji, u saradnji i u skladu sa preporukama Saveta Evrope“, rekla je Ćurović.

Srbija, prema njenim rečima, očekuje da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u drugim zemljama budu u punoj meri poštovana u skladu sa standardima Saveta Evrope, uključujući i pitanje prava na korišćenje maternjeg jezika i pisma.

U izlaganju je ukazala i na teškoće u ostvarivanju prava na korišćenje srpskog jezika u Hrvatskoj i pogubnost eventualnog održavanja referenduma o povećavanju praga na 50 odsto za službenu upotrebu jezika manjina.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …