Vaskrs junaka iz Velikog brata

Izvor: pirotskevesti

U Kulturnom centru Srbije u Parizu 22. oktobra je otvorena izložba “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” na kojoj su predstavljeni portreti slavnih srpskih ratnika iz Velikog rata koji su zbog svog čojstva i junaštva ušli u legendu. Njihovi podvizi se i danas izučavaju na vojnim akademijama širom sveta. Među ratnicima čiji su portreti predstavljeni danas u Parizu su i dva Piroćanca, Ljubomir Spasić, koji je učestvovao u svim ratovima od 1912. do 1918. i Aleksandar Mančić, iz sela Dojkinci, čiji je potomak- čukun-unuk Ivan Mančić prisustvovao otvaranju izložbe u Parizu.

veliki rat, pariz
Izložbu je svečano otvorio ambasador Srbije u Parizu Rajko Ristić. Otvaranju su prisustvovali i generalni konzul Srbije u Parizu Nina Veličković, konzul Nataša Božović, vojni ataše pukovnik Zoran Rašeta, predstavnik Eparhije zapodnoevropske sveštenik Slaviša Šanjić, predsednik Udruženja Srba u Francuskoj Romeo Milošević, predsednik Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920. Kralj Petar I Vladan Stefanović, nosač zastave Srbije u Udruženju Saveza Srba Francuske Petar Petrović, jedan od najvećih francuskih filozofa danas Žan Pjer Fai i mnogobrojni predstavnici francuske zajednice.

-Kao jedan od potomka solunskog ratnika Aleksandra Mančića iz sela Dojkinci, bila mi je čast da na otvaranju izložbe fotografija iz tog perioda u Srpskom kulturnom centru u Parizu nosim uniformu srpskog ratnika i na fruli odsviram melodije koje su nastale u tom periodu – javlja ekskluzivno iz Pariza za Pirotske vesti Ivan Mančić (na fotografiji dole).

Ivan-Mančić-pored-fotografije-njegovog-pretka-Aleksandra-Mančića
Ivan Mančić pored fotografije njegovog pretka Aleksandra Mančića

Pogledajte i film koji je ovim povodom snimljen.

https://www.youtube.com/function watch() {
[native code] }?v=HrdDmu1KKjA&feature=youtu.be

Na otvaranju izložbe pročitana je i pesma “Otadzbina” koju je napisao Piroćanac-pešadijski narednik Ljubomir Spasić 1917. godine i zabeležio u svom ratnom dnevniku.

Љубомир Спасић
Ljubomir Spasić

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …