Veče mladih pisaca u Beču

„Veče mladih pisaca” u organizaciji „Prosvjete“ iz Beča održano je u rustičnom ambijentu bečkog restorana „Beograd” u utorak, 13. decembra 2016. Mladi pisci su imali priliku da sa publikom podele svoje pesme i priče, ali i da pročitaju dela omiljenih autora.

Gosti su uživali u glasu mlade pevačice Katarine Kovačević, pobednice takmičenja „Ja imam talenat” uz pratnju  klavijaturiste Milana Conića Coneta, studenta dzez klavira Bečkog konzervatorijuma. prosvjeta_122016_02Goste i mlade autore pozdravio je predsednik Prosvjete, prof. Srđan Mijalković, pohvalivši sjajnu organizaciju i odlično odabran program. Večeri je prisustvovao i gost iz Banja Luke, savetnik predsednika Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Davidović, veliki prijatelj Prosvjete.

prosvjeta_122016_03„Veče mladih pisaca” je događaj gde mladi mogu da podele svoja razmišljanja i stihove sa drugim mladim piscima. Većina učesnika je čitala svoje autorske tekstove, dok su neki odlučili da podele sa publikom neke od najlepših pesama poput „Uzalud je budim” Branka Miljkovića, ili „Plava grobnica” Milutina Bojića. Dvoje učesnika je izvelo scenu iz „Belih noći” Dostojevskog, koja je izazvala posebno pozitivne reakcije publike.

„Beč je centar kulture. Grad u kome je Vuk Karadzić postavio temelje srpskog jezika i književnosti. Grad u kome i danas živi skoro 300 hiljada Srba koji moraju da rade na očuvanju srpske kulturne baštine. Mladi pisci pišući autorske tekstove ne predstavljaju samo sebe, već su i pravi ambasadori srpske kulture u inostranstvu. Ovaj događaj je samo početak u podsticanju kreativnosti kod mladih i talentovanih ljudi i negovanju tradicije srpskog naroda”, istakla je Vesna Špirić, profesorka engleskog jezika, jedna od mladih bečkih pisaca i organizatora ovog događaja.

organizatori_prosvjeta_vece_mladih_pisaca

prosvjeta_122016_01„Prvo „Veče mladih pisaca” organizovali smo sa Andrićevim rečima na umu – „Život nam vraća samo ono što mi drugima dajemo”. Nakon uspešnog događaja pokazali smo da znamo, umemo i možemo. Najbolje evropske škole i fakulteti izbor su mnogih srpskih studenata koji se u Beču formiraju u mlade stručnjake, umetnike, naučnike, akademike. Ovaj novi talas mladih bečkih Srba je tu da obogati kulturnu scenu kvalitetnim stvaralaštvom vekovne tradicije. Za nas je ovo tek početak, a pozivamo mlade sugrađane da se uključe i prošire plamen dalje. Iskoristite ovu plodnu bečku zemlju da zasadite seme svog rada”, poručuje Uroš Uljarević, organizator, master inženjer i mladi bečki autor.

Vesna Špirić, „Prosvjeta“

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …