Veče Srpskih nedeljnih novina – Negovanje tradicije sećanja

U Srpskom kulturnom centru u Budimpešti, održano je tradicionalno veče Srpskih nedeljnih novina, glasila srpske zajednice u Mađarskoj, pod nazivom „Prolećna peštanska susretanja“. Manifestacija je posvećena negovanju sećanja na Milovana Vidakovića, prvog srpskog romanopisca i Teodora Pavlovića, osnivača i urednika Serbskih narodnih novina, koji je bio i sekretar Matice srpske tokom njenog poluvekovnog funkcionisanja u Pešti.

Prolecna_susretanja_SSNB_2016

Posetioce događaja kome su prisustvovali brojni čitaoci SNN-a, predstavnici drugih medija, školskih institucija, univerziteta, članovi i prijatelji redakcije i drugi poklonici srpske pisane reči, pozdravio je glavni i odgovorni urednik Srpskih nedeljnih novina dr Dragan Jakovljević, koji je i vodio program. On se zahvalio svima koji su svojim dolaskom podržali napore koje kroz svoje programe i akcije ulaže nevelika redakcija Srpskih nedeljnih novina, u cilju negovanja tradicije sećanja. Potom je ukratko podsetio na dvojicu stvaralaca koji su, svaki u svojoj oblasti stvaranja, ostavili snažan pečat na srpsku kulturu i pismenost početkom devetnaestog veka u tadašnjoj Ugarskoj. Dr Jakovljević se osvrnuo i na aktuelni trenutak srpskog nedeljnika u Mađarskoj, koji danas baštini tradiciju koju je započeo Teodor Pavlović.

U programu je učestvovao i novinar Predrag Mandić, član redakcije srpskog nedeljnika, koji je posetiocima izneo svoja zanimljiva iskustva, stečena tokom dugogodišnjeg rada u SNN-u i ukratko predstavio društvenu i kulturnu scenu juga Mađarske, gde inače živi i odakle izveštava.

O životnom putu, stvaralaštvu i značaju dela Milovana Vidakovića i Teodora Pavlovića govorio je književnik i gimnazijski profesor Dragomir Dujmov, koji u SNN-u uređuje rubriku za decu i mlade, odnosno oblast školstva. On je pri tom izneo niz zanimljivih i do sada malo poznatih detalja vezanih ne samo za dvojicu stvaralaca, već i za širu društvenu klimu koja je u njihovo vreme vladala među srpskim intelektualcima u Pešti.

Na manifestaciji „Prolećna peštanska susretanja“ uručena su tradicionalna priznanja Srpskih nedeljnih novina. Pobednici konkursa za najbolju kratku priču na srpskom jeziku Dajani Petrović iz Brankovine kod Valjeva uručena je nagrada „Milovan Vidaković“, a urednici Programa za dijasporu RTS-a i kanala RTS-3 dr Tatjani Ćitić, priznanje „Teodor Pavlović“, za rezultate postignute na polju informisanja Srba u rasejanju.

Specijalna gošća večeri, poznata književnica Vesna Kapor, održala je veoma nadahnutu besedu i ukazala na značaj akcija koje vode Srpske nedeljne novine, a zatim predstavila deo svog novijeg stvaralaštva. U programu su učestvovali i interpretatorka etno pesama iz Mađarske Branka Bašić i duo „Lira poetika“, koji takođe neguje duhovnu muziku.

Detaljnije u štampanom izdanju Srpskih nedeljnih novina…

Izvor: Srpske nedeljne novine Budimpešta

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …