Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Srpski jezik se uči u 16 svetskih zemalja, nove škole u Španiji i Rusiji
05.01.2023   
DIJASPORA   ŠKOLE   

U 16 zemalja oko 8.000 dece rođene u dijaspori uči srpski jezik. Proteklih nedelja otvorene su škole u Rusiji i Španiji.

 

 

"Čuvajmo srpski jezik", poručuju mališani koji u centru Pariza uče srpski. Poslednjih dana njihovi časovi namenjeni su i pripremama za Svetog Savu.

 

"Deca sa radošću dolaze na naše časove, vole da uče i srpski jezik i ćirilicu, da izučavaju kulturno-istorijsku baštinu, najvrednija dela, i da se upoznaju sa zemljom svog porekla", kaže Blaženka Trivunčić, koordinator nastave u Francuskoj.

 

Uz redovan školski sistem, na dodatnim časovima o rodnoj zemlji uče i deca u 10 gradova širom Norveške.

 

"Ove školske godine petsto četrdesetoro dece širom Norveške pohađa dopunsku nastavu na srpskom jeziku, a za realizaciju nastave je angažovano 10 nastavnika. Trend povećanja broja učenika u Norveškoj je vidan iz godine u godinu, tako da smo ove godine otvorili školske grupe u tri nova grada", kaže Biljana Bukinac, koordinator obrazovno-vaspitnog rada u Norveškoj.

 

Besplatne škole srpskog su i u gradovima na Malti, u Portugaliji, Južnoafričkoj Republici, Finskoj. Sve programe i udžbenike odobrilo je Ministarstvo prosvete.

 

"Mi na nivou Republike Srbije izdvajamo 209-210 miliona dinara. S tim što je sa novim pravilnikom povećan i broj grupa. Iako smo do 2018. imali 4.500 učenika koji su pohađali nastavu, sada ih imamo 7.800", kaže dr Slavica Jašić iz Ministarstva prosvete.

 

"Imate hiljadu dece koja uče srpski u svetu, to će sutra biti hiljadu porodica i dece koja će odrastati u domu gde se govori srpski. Gde god da žive, živeće i taj srpski jezik, a ako srpski jezik živi u dijaspori, onda žive i srpski identitet, kultura i narod", kaže Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

 

U vreme sankcija, kriza i bombardovanja, srpske škole u svetu su masovno nestajale. Poslednjih godina otvaraju se nove. Zbog velikog interesovanja dece, naredna škola srpskog jezika očekuje se da bude otvorena u Argentini.

 

Izvor:RTS

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj