Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Učenici dopunskih škola iz Slovenije posetili Hram Svetog Save
07.01.2023   
MATICA   REGION   ŠKOLE   

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije primio je 5. januara 2023. godine u hramu Svetog Save na Vračaru srpsku decu iz Slovenije.

 

 

Susretu su prisustvovali i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova g. Arno Gujon i narodni poslanik gđa Sanja Lakić. Mališani su patrijarha Porfirija obradovali poklonima koje su sami izradili.

 

– Draga deco, sve vas pozdravljam ovde, u hramu Svetog Save. Dobrodošli! Radujem se, kao i svi koji ovde služe i svi koji se sabiraju u hramu Svetog Save, kad nam dolaze pravoslavni Srbi sa svih strana sveta. Naročito smo srećni kada dolaze deca. Kao što znate, ja sam bio Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i stoga sam bio duhovno odgovoran u ime naše Crkve za sve pravoslavne koji žive u Sloveniji. Dolazio sam često u razna mesta Slovenije, najčešće u Ljubljanu. Još uvek neposredno vodim brigu o pravoslavnim Srbima u Sloveniji s obzirom da nismo do sada izabrali novog Mitropolita, to treba naravno da učinimo, tako da je to razlog više da budem još radosniji što ste došli u Beograd, u hram Svetog Save, koji je Saborni hram svih pravoslavnih Srba gde god da se nalaze po svetu, poručio je patrijarh Porfirije svojim mladim gostima i naglasio:

 

– Hram su gradili svi oni koji su imali mogućnosti a žive širom sveta. Davali su svoje priloge da se hram zida, a naravno svi su učestvovali i molitveno i duhovno. Važno je da koliko vam dozvoljavaju mogućnosti i obaveze koje imate u školama, pored toga što naravno treba da ulažete napore na najbolji mogući način naučite ono što vam se predaje u školama, idete i u svoju Crkvu, da koliko je moguće čuvate ono što pripada vama, ono što je deo vašeg bića, ono što je deo istorije naroda iz kojeg potičete. U isto vreme, jednako je važno da imate veliku zahvalnost u odnosu na prostor u kojem živite, na ljude sa kojima živite, koji su drugačije vere, a neki i nemaju nikakav odnos prema veri. Važno je da se u potpunosti saživite sa ljudima sa kojima ste, čuvajući svoju veru, čuvajući svoju istoriju. Zašto je važno da čuvamo svoju pravoslavnu veru i da se sabiramo u Crkvi? Svako od nas ima duhovne potrebe i svako od nas ima potrebu da se obraća Bogu molitvom, ali istovremeno i da se trudi da ono što je volja Božja unese u svoj život, a volja Božja je ono što je blisko svakom čoveku. Volja Božja je pre svega ljubav, međusobno razumevanje, poštovanje, zdrav odnos sa svima koji su  oko nas. Dakle, mi u Crkvi se učimo Jevanđelju koje se poziva na to da svoju veru u Boga pokažemo svojim odnosom sa onima sa kojima živimo, pre svega u porodici. Učimo se kroz veru da treba da bez obzira što ponekad nije sve onako kako želimo, na primer kada govorimo o odnosu sa roditeljima, ipak prihvatimo ono što roditelji od nas traže, zato što kroz to čuvamo jedinstvo sa roditeljima, sa braćom i sestrama, sa drugovima, drugaricama i po redu, tj. učimo se da je svaki čovek važan kao i mi. Učimo se da gde god možemo i koliko god možemo svakom čoveku pokažemo da smo i mi ljudi, da pokažemo širinu, da pokažemo ljubav. Dakle, dolazite u hram Svetog Save, sabirajte se u našim hramovima širom Slovenije. To su naše želje i molitve. Neka vas Gospod sve čuva zajedno sa vašim porodicama, neka vam da mnogo uspeha u školi i, naravno, da budete zdravi, veseli i radosni.

 

Izvor: SPC

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj