Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Gujon: Kosovo i Metohija nije samo teritorija, ono povezuje sve Srbe širom sveta
25.01.2023   
MATICA   DIREKTOR   

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon gostovao je danas u Jutarnjem programu RTS-a. Govorio je o značaju Kosova i Metohije za Srbe u rasejanju, o obeležavanju predstojećeg Savindana ali i o dopunskim školama kojih, zahvaljujući Upravi i Ministarstvu prosvete, u svetu ima sve više.

 

"Prošle godine sam bio sam u Čikagu i upoznao Srbe koji su tamo decenijama. Oni ne znaju srpski, ali se izjašnjavaju kao Srbi zbog kosovskog zaveta, oni su svesni da su povezani sa Srbijom preko te niti koja traje vekovima", ispričao je Gujon.

 

Kosovo i Metohija nije samo teritorija, to je ono što povezuje Srbe i geografski gde god žive od Amerike do Australije i to niko ne može da nam oduzme, ukazao je Gujon. 

 

Gujon sutra putuje u Temišvar, gde će prisutvovati obeležavanju slave Sveti Sava u gimanziji "Dositej Obradović".

 

"Nosimo poklone za sve đake koji uče na srpskom u Rumuniji, idemo da podelimo udžbenike, dodaktički materijal", rekao je Gujon.

 

Srbi u Rumuniji su, kaže, veoma integrisani i izuzetno ponosni što su Srbi i tu imamo odličnu saradnju.

 

"Mi ćemo u narednom periodu da nastavimo sa našim programima za pomoć u učenju i srpskog jezika i oko učenja kulture i tradicije srpskog naroda za sve pripadnike Srba iz regiona i iz dijaspore", rekao je Gujon.

 

Prema poslednjem popisu u Rumuniji živi oko 12.000 Srba i oni održavaju dobre odnose sa Srbijom.

 

Uprava na čijem čelu je Arno Gujon u prethodne dve godine otvorila je 23 dopunske škole srpskog jezika u svetu. Nedavno je opremljena učionica za našu decu i u Sidneju.

 

Izvor:RTS

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj