Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Pomoć za Koledž "Sveti Sava" u Australiji
26.01.2023   
DIJASPORA   ŠKOLE   

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu kompletno je opremila jednu učionicu u Koledžu „Sveti Sava“ u Sidneju gde je najveća koncentracija Srba u ovom australijskom gradu. Nabavljeni su nameštaj i tehnološka oprema u vrednosti od 3 miliona dinara: stolovi, stolice, police, elektronska tabla, tableti i nastavni materijal.

 

 

Nastava u novoj učionici počinje u februaru, kada u Australiji počinje nova školska godina, a koristiće je deca iz osnovne i početnih razreda srednje škole. Učionica je posvećena jednoj od najznačajnijih srpskih slikarki, heroini, humanisti, ratnoj bolničarki Nadeždi Petrović.

 

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon kaže da je srpska zajednica u Australiji mnogobrojna i dobro organizovana, te da je važno da Uprava podržava njene aktivnosti.

 

„Iako žive daleko, Srbi u Australiji nose Srbiju u srcu i znači im podrška iz matice, pogotovo u oblasti školstva i očuvanja jezika, što je za nas prioritet", izjavio je Gujon.

 

 

Koledž „Sveti Sava" prva je srpska škola u Australiji, koji je 2021. godine u Sidneju osnovala Mitropolija australijsko-novozelandska Srpske pravoslavne crkve. Pored dece srpske zajednice, školu pohađaju i pripadnici ruske, grčke i jermenske manjine, a pored nastave, Koledž nudi i sportske sadržaje.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj