Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Gujon: Izuzetno je bitno da podržimo Srbe iz Albanije
04.02.2023   
MATICA   REGION   

Svesni situacije kroz koju su Srbi vekovima prolazili, a ipak očuvali jezik, kulturu i tradiciju, u Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu kažu da će učiniti sve kako bi podržali rad udruženja, dopunskih škola jezika, razne manifestacije i sve drugo što je bitno za očuvanje srpskog identiteta na prostoru Albanije.

 

U izjavi za Kosovo onlajn direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon naglašava da je srpska nacionalna manjina u Albaniji veoma bitna matici.

 

"Nama je izuzetno važno da podržimo Srbe iz Albanije, Srbe koji su doživljavali zaista teške trenutke prethodnih decenija za vreme Envera Hodže, čak i pre toga u vreme kralja Zogua. Njih ima i dalje 30 hiljada, oni su i dalje Srbi, oni i dalje govore na srpskom jeziku, i to je dobro što nisu odustali od svoje kulture, od svog identiteta. Važno je da mi, kao predstavnici njihove matice, predstavnici Srbije, uradimo sve što je do nas", rekao je Gujon.

 

Od četiri srpska udruženja koja postoje u Albaniji, danas radi samo jedno, srpsko-crnogorsko „Morača-Rozafa“ iz Skadra.

 

"Jedinstvo iz 'Fiera' postoji samo na papiru, zatvoreno je zbog loše finansijske situacije. Zbog zahtevne albanske administracije, pravoslavno udruženje 'Sveti Jovan Vladimir' iz Skadra pre nekoliko godina nije uspelo da se preregistruje, dok „Skadarlija" iz Tirane, od svog osnivanja do danas nije ni počela s radom. Oba udruženja imaju isti problem, finansijski, jer ovdašnji zakon zahteva da udruženja imaju PIB. Da bi njega dobili moraju imati svoje prostorije i jednog stalno zaposlenog radnika, što mesečno odnosi mnogo novca, koji udruženja nemaju",kažu za Kosovo onlajn u srpskim udruženjima. Shvatajući situaciju u kojoj se nalaze sva udruženja, Gujon ističe da Uprava koju vodi može da pomogne samo ako su ona funkcionalna, odnosno ako imaju bankovne račune i ispunjavaju sve albanske propise.

 

Kako bi podržali rad i funkcionisanje naših udruženja Gujon kaže da će za Srbe iz Albanije Uprava raspisati poseban tematski konkurs.

 

"Posebno komplikovano u Albaniji je oko formalno pravnih procedura za udruženja, malo je komplikovanije nego za ostale zemlje regiona, i tu Srbi iz Albanije moraju da vode posebno računa o tome da imaju sve što je potrebno kako bismo mogli da ih podržimo odavde i da zakonski bude sve kako treba. Potrebe su velike, naša želja je ogromna, tako da verujem da ćemo u toku ove godine uspeti, ne samo da podržimo njihova udruženja, već i da otvorimo nekoliko škola za srpsku decu iz Albanije", rekao je Gujon.

 

Najavio je da će tokom leta za mališane iz regiona u Srbiji biti organizovani letnji kampovi. "Kampovi će trajti dva i po meseca i naša želja je da svako srpsko dete rođeno u regionu, ako nije imalo priliku da boravi u Srbiji,  ima priliku da se upozna sa Srbijom, sa Beogradom, sa svojom maticom. Da se deca upoznaju, druže, i da kada se vrate u Bosnu, Sloveniju i Albaniju i odakle god da dolaze, budu ponosni na svoje korene i ponosni na svoju Srbiju", zaključio je Gujon.

 

Izvor: Kosovo onlajn 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj