Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Sastanak u Narodnoj skupštini posvećen temi očuvanja imovine Srba u FBiH
06.02.2023   
MATICA   REGION   DIREKTOR   

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon imao je priliku da danas učestvuje na sastanku Narodne skupštine u Republici Srbiji, koji je održao zamenik predsednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović. Na sastanku su govorili i predstavnici relevantnih institucija Republike Srbije i Republike Srpske.

 

 

Tema sastanka bila je zaštita srpske imovine u Federaciji BiH ali i značaj koordinacije aktivnosti institucija Republike Srbije, Republike Srpske i udruženja građana iz FBiH koja se bave ovom problematikom.

 

Direktor je informisao prisutne o delovanju i rezultatima Uprave na polju informisanja Srba poreklom iz FBiH, koji žive u regionu i dijaspori, a koji polažu prava na nepokretnosti u Federaciji. 

 

"Danas smo se u Narodnoj skupštini Republike Srbije okupili oko veoma važne teme - zaštite imovine Srba poreklom iz Federacije BiH. Mi smo već dve godine aktivno uključeni oko informisanja naših sunarodnika iz rasejanja po ovom pitanju. Preko 10.000 otvorenih imovinskih predmeta i gotovo 700 km2 zemlje u pravnom postupku su brojke na kojima nećemo stati", rekao je direktor.

 

Gujon je napomenuo da je Uprava zahvaljujući kampanji, koja se vodila preko ambasada i konzulata, putem medija i društvenih mreža, doprela do 2.5 miliona ljudi, a da je za samo dva meseca dupliran broj građana koji su se obratili kancelarijama za pravnu pomoć licima.

 

"Spremni smo da preko našeg konkursa dodatno podržimo udruženja koja vredno rade na zajedničkom cilju - da ono što je bilo srpsko u FBiH ostane u srpskom vlasništvu", istakao je Gujon. 

 

Učesnici sastanka, posebno su istakli važnost promovisanja i upućivanja građana na Kancelarije za stručnu pravnu pomoć licima iz Federacije BiH, kojih ima šest u Bosni i Hercegovini -- u Banja Luci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Mrkonjić Gradu, Nevesinju i Zvorniku, i dve u Srbiji – u Beogradu i Novom Sadu. Te kancelarije su osnovni institucionalni mehanizmi za podršku građanima u procesu ostvarivanja njihovih imovinskih prava.

 

Na sastanku je istaknuto da ove kancelarije svojim radom štite 8408 kilometara kvadratnih teritorije sadašnje Federacije, dok značajan posao tek predstoji, imajući u vidu da 400.000 lica srpske nacionalnosti polaže prava na nepokretnosti, da su upisani u katastarske zemljišne i knjižne evidencije.

 

O rezultatima aktivnosti usmerenih na očuvanje imovinskih prava Srba u Federaciji BiH govorili su i predstavnici relevantnih institucija Republike Srbije i Republike Srpske: Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regiponu AP Vojovodine, Komeserijata za izbeglice i migracije, Republike Srbije, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske, Odbora za zaštitu prava Srba u federaciji BiH, lokalnih samouprava Republike Srpske, kao i predstavnici više udruženja građana koja se bave ovom temom.
 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj