Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Svetosavski bal okupio srpsku dijasporu u Beču
10.02.2023   
DIJASPORA   

24. Svetosavski bal održan je u prestižnom balskom prostoru bečkog Hofburga, gde je okupio preko 1500 gostiju iz različitih zemalja. Svetosavski bal u glavnom gradu Austrije je jedan od najprestižnijih događaja u dijaspori koji organizuje udruženje „Srpski centar" iz Beča.

 

Prvi Svetosavski bal održan je 10. februara 1846. godine. Na ovaj način se knez Miloš  Obrenović trudio da agituje u Beču za svoje političke interese i okuplja viđenije Srbe. Na njemu je izveden Srpski kadril koji je komponovao Johan Štraus.

 

Svetosavski bal nastao je iz tradicije proslave Savindana, što je knez Miloš uspostavio 1823. godine, proglasivši ovaj dan kao školsku slavu. Na balu koji je održan naredne godine prisustvovalo je 3000 zvanica, među kojima je bio i Vuk Stefanović Karadžić. 

 

Danas, 177 godina kasnije, program je otvoren izvođenjem Svetosavske himne i paljenjem slavske sveće. Ceremonijalno otvaranje su pratili zvuci valcera. Uz zvuke marša „1300 kaplara" ušetali su prvo članovi balskog organizacionog odbora udruženja Srpski centar i umetnički direktor Milorad Samardžija.

 

Bal je okupio veliki broj prominentnih gostiju, te je na ovom balu počasna gošća bila i Tamara Vučić, supruga predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, episkop austrijsko švajcarski Andrej Ćilerdžić, ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić, ambasador pri međunarodnim organizacijama u Beču Žarko Obradović, Ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić, poslanik Narodne partije Austrije u austrijskom parlamentu Andreas Minih, predsednik Narodne partije Austrije u Beču Karl Marer, predsednik Slobodarske stranke Austrije u Beču Dominik Nep, poslanici u bečkom pokrajinskom i opštinskom parlamentu Socijaldemookratske stranke Austrije Kurt Stircenbeh i Peter Florianšic, poslanik stranke Zeleni u Bečkom parlamentu Hans Arsenović, ambasadori Bosne i Hercegovine i Republike Severne Makedonije Kemal Kozarić i Osvit Rosoklija, brojni vojni atašei i privrednici.

 

"Predstavljamo najbolje iz Srbije. Ovaj događaj je zaista impresivan. Ovde se okupljaju Srbi iz cele Austrije i Evrope. Jedan od retkih događaja gde osećamo da smo svi ujedinjeni i zajedno predstavljamo srpsku kulturu i narod na najbolji način. Dobro je da na ovom uglednom mestu pokažemo najbolje iz Srbije. Čast mi je što sam deo toga i što smo kao Uprava podržali ovaj Svetosavski bal", rekao je direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

 

Episkop austrijsko švajcarski Andrej je u svom obraćanju poručio gostima da se osećaju radosno i prijatno jer je Svetosavski bal događaj na koji su Srbi kao narod ponosni.„Proslavljamo Svetog Savu našeg prvog episkopa i prosvetitelja i učitelja kako priliči i dolikuje, najpre liturgijski u našim hramovima, na duhovnim akademijama i školskim ustanova, a zatim evo u nastavku svih svečanosti prinosimo Svetom Savi pohvale i kroz ovaj Svetosavski bal za ovu 2023. godinu", poručio je vladika Andrej i dodao da je ovaj bal bio uvek pokazatelj i merilo kulturnog dometa Srba kao građana visoke kulture i nauke.

 

Predsednik Milorad Dodik naveo je na Tviteru: "Svetosavski bal u Beču je lijepa tradicionalna manifestacija naše dijaspore, a ove godine ima i humanitarni karakter podrške djeci kojoj je potrebna pomoć". 

 

Milan Vidović, predsednik udruženja Srpski centar je poželeo dobrodošlicu gostima, istakavši da se radi o danu u kome se piše istorija, jer je tačno 177 godina od Slavenskog bala u Beču, kada je prvi put izveden Srpski kadril Johana Štrausa Mlađeg. „A danas prvi put zajedno plešemo Srpski kadril tačno u ponoć u ovoj najprestižnijoj palati u Beču", poručio je on i dodao da i balet Narodnog pozorišta iz Beograda obeležava na Svetosavskom balu u Beču 100 godina postojanja. Pored toga, jedna od ideja organizatora jeste da svake godine predstave po jedan grad iz Srbije, te je ove godine kroz učešće kulturno-umetničkih društava, bio predstavljen grad Šabac.

 

Na plesnom podijumu svečane sale su se nizale starogradske i balske igre u izvođenju „Kluba istorijskih igara" iz Beograda, kulturno umetničkih društava „Abrašević" i „Čivija" iz Šapca i igrača ansambla „Dom kulture Prnjavor". Nastupio je i hor i orkestar Ministarstva odbrane Republike Srbije „Stanislav Binički", „Dankine brojanice" i hora udruženja „A:Kultura" iz Beča. U veličanstvenoj završnici ovog programskog dela združeni ansambli su izveli i „Kolo Kneza Mihajla", odnosno izvorno - kolo „Srpkinju" i „Kolo kraljice Natalije".

 

Svetosavski bal je pre svega manifestacija humanitarnog karaktera. Prodat je dres sa potpisom Novaka Đokovića, dres sa potpisom austrijskog reprezentativca srpskog porekla, Aleksandra Dragovića, kao i umetničko delo slikara Damjana Kovačevića i Marka Kusmuka. Prihodi od ove aukcije, koja je organizovana u saradnji sa galerijom „Sanjaj" iz Beograda biće usmereni u projekat Fondacije Novaka Đokovića za opremanje vrtića u Odžacima i na Kosovu i Metohiji. 

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj