Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Svečana ceremonija dodele odlikovanja povodom proslave Dana državnosti Srbije
16.02.2023   
MATICA   DIJASPORA   

U Srbiji je na Sretenje na više lokacija obeležen Dan državnosti u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka. U zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike priređena je svečana ceremonija dodele odlikovanja zaslužnim pojedincima, udruženjima i institucijama. Odlikovanja je dodelio predsednik Aleksandar Vučić koji je istakao da otadžbina nije ni pleme ni jezik, nego kolektivni duh jednog naroda koji predstavlja i materijalnu i moralnu oblast.

 

Posthumno su odlikovani Siniša Mihajlović i Kornelije Kovač, a među dobitnicima su i: Radmila Živković, Konstantin Kostjukov, Lazar Ristovski, dr Milovan Bojić, Ričard Grenel, Stanislav Hočevar i brojne naučne, medicinske, obrazovne i školske institucije i ustanove. Orden ‘Karađorđeve zvezde” trećeg stepena dodeljen je Zoranu Kalabiću, bečkom biznismenu srpskog porekla, a zlatna medalja za zasluge Željku Lučiću operskom pevaču koji godinama živi u Frankfurtu, a nastupa širom Evrope i u otadžbini.

 

Zoran Kalabić prvi je pripadnik srpske dijaspore iz Austrije koji je dobio orden od predsednika Srbije povodom Dana državnosti.

"To priznanje je neka vrsta vrhunca mog humanitarnog i rada na jačanju saradnje Austrije i Srbije. Godinama radim na spajanju dve zemlje i dovođenju austrijskih privrednika, na uspostavljanju mostova saradnje. Bavim se i humanitarnim radom već više decenija, pomažući naš narod u domovini. Ali i pored svega toga ovo priznanje me je iznenadilo", rekao je Kalabić za “Vesti”.

On je istakao da je presrećan zbog ordena koji je dobio od države Srbije, jer mu, naglašava, daje krila da još više radi na stvaranju mostova saradnje u korist svih građana.

 

Zbog obaveza u operi u Barseloni Željko Lučić nije mogao da prisustvuje dodeli odlikovanja, a za “Vesti” je izjavio: "Izuzetna je čast i privilegija biti odlikovan najvišim državnim odlikovanjem za uspehe i dostignuća u poslu kojim se bavim. Nažalost, nisam lično prisustvovao ceremoniji dodeljivanja, ali pošto mi je Srbija na srcu gde god da sam, osećaj je kao da sam tamo! Zahvaljujem predsedniku na ukazanoj časti, zaista sam počastvovan!"

 

Obraćajući se dobitnicima priznanja predsednik Aleksandar Vučić je istakao da je ordenje važno zato što svedoči da Srbija ne zaboravlja svoje nacionalne pregaoce, prijatelje države, da misli na sve one koji su nešto učinili za nju i njene građane.

"Prihvatajući ga vi ste se svrstali u red pojedinaca i institucija bez kojih država Srbija ne bi bila to što jeste. Vi koji ste zaslužili blistavo odlikovanje znajte da su u vas uprte oči naših građana. Danas nosite veću odgovornost nego oni koji nemaju ordenje. Vaš je posao da služite državi na svakom mestu. Morate uvek da budete uz svoju državu i nikada protiv nje", naglasio je predsednik Vučić.

On je istakao da nema lepšeg zadatka i cilja nego da se voli i čuva država, kao i da ne postoji ništa uzvišenije.

Vučić je kazao i da mu je čast što baš on u svojstvu predsednika dodeljuje nasleđe Karađorđa i Miloša Velikog, koje nas obavezuje da budemo hrabri i mudri u najtežim trenucima.

"Hvala Vašoj svetosti, svim prijateljima iz regiona, Srbima iz različitih država koji su danas ovde, predstavnicima našeg naroda iz drugih zemalja koje nisu sa prostora SFRJ, jer pripadamo istom rodu i imamo isti jezik i kulturu", rekao je Vučić.

On je patrijarhu Porfiriju zahvalio na podršci državi i istakao da je u Miloševoj crkvi u Kragujevcu podignutoj 1823. godine video koliko je dobro jedinstvo države, naroda i Crkve. Kako je rekao, to je doprinelo srpskom prosperitetu u 19. veku i izrazio nadu da u 21. veku nećemo prokockati sve te dobre stvari.

Srbija obeležava Dan državnosti – u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je donet Sretenjski ustav.

 

Predsednik Vučić je u Kragujevcu, održao besedu na svečanoj akademiji “Knežev zapis”. Vučić će se najpre obratio okupljenim građanima u porti ispred Stare skupštine, a potom na akademiji istakao da stvaranje države jeste najveća avantura koja postoji, ali kada je stvorena država više ne trpi nikakav avanturizam.

 

"Sigurnost, mir, standard, napredak, nisu samo lepo upakovani proizvodi na nekoj pijaci stranačkih ponuda, to su postamenti na kojima počivaju naše mogućnosti da stvaramo i imamo budućnost. Upozoravam sve nas, sa tim ne smemo da se igramo, jer država ne trpi avanturizam. Moramo da nastavimo putem koji su utemeljili naši preci. Naše je da brinemo o državi, činimo je uspešnijom i boljom. Mi Srbi nemamo prava pred senima predaka da se ne prisetimo koliku smo žrtvu prineli na oltar otadžbine. Danas, 40 dana posle Božića, slavimo Sretenje najbitniji datum ne samo u verskom, nego i političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru naše zemlje. Za nas je Sretenje crveno slovo, mnogo toga smo započeli, napravili, uradili baš na Sretenje", istakao je Vučić.

 

Istakao je i da narodi stvaraju države, a države čuvaju narode.

 

Program je upotpunjen dramskim prikazom “Knežev zapis”, po tekstu Vladimira Đorđevića, a u režiji Mladena Kneževića. Igrali su: Petar Lukić, Čedomir Štajn, Nikola Milojević, Avram Cvetković, Nadežda Jakovljević, Milica Lazović i Marija Rakočević. Akademija je završena pesmom “Ovo je Srbija”, koju je izveo Gradski kamerni hor Liceum.

 

Za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Azerbejdžana, predsednik Vučić odlikovao je ordenom srpske zastave prvog stepena Sahila Babajeva, azerbejdžanskog ministra za rad.

 

Babajev je zahvalio predsedniku Vučiću i narodu Srbije za orden i istakao da mu predstavlja neverovatnu čast i zadovoljstvo što je u Beogradu i što mu je dodeljen orden.

"Ovaj orden pokazuje priznanje za strateško partnerstvo i dugotrajnu plodnu saradnju dve zemlje i dok ističem partnerstvo, političku volju i prijateljstvo dva predsednika Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva da odnosi budu još bolji, moram reći da su ti odnosi dopunjeni rastućom saradnjom u oblasti energetike i mnogim drugim oblastima”, rekao je Babajev.

Navodeći da je u saradnju Srbije i Azerbejdžana uključen veliki broj ljudi, Babajev je dodao da sa njima deli danas dobijeno odlikovanje.

"Naše partnerstvo može da se širi u raznim pravcima", poručio je Babajev zahvalivši se još jednom na odlikovanju i ističući da će sa svojim srpskim kolegom Nikolom Selakovićem nastaviti da radi na produbljivanju saradnje Azerbejdžana i Srbije.

 

Izvor: Vesti 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj