Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Dan sećanja na žrtve NATO agresije obeležen centralnom državnom manifestacijom u Somboru
24.03.2023   
MATICA   

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon prisustvovao je u Somboru, zajedno s članovima Vlade Srbije, obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.  

 

Izvor: TANJUG - Jadranka Ilić

 

Centralnoj manifestaciji, na Trgu Svetog Đođa u Somboru prisustvovali su   predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, poslanici Skupštine Srbije, ministri u Vladi Srbije i Republike Srpske i brojni građani.

 

Na današnji dan, pre 24 godine počela je NATO agresija na SRJ, a jedna od prvih ispaljenih krstarećih raketa pogodila je somborski vojni aerodrom. Tom prilikom pala je i prva žrtva, zastavnik jugoslovenske vojske Radovan Medić.

 

Dan sećanja obeležen je i na Kosovu i Metojhiji, u Gračanici, Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici, na Trgu braće Milić, koji nosi ime po blizancima Bobanu i Srđanu poginulima tokom bombardovanja, kao i bratu Goranu, preminulom od tuge na godišnjicu njihove smrti.  

 

Centralne državne komemoracije povodom početka NATO bombardovanja SRJ održane su u mestima koja su zapamćena kao mesta najvećeg razaranja ili stradanja civila tokom bombardovanja, kao što su  Varvarin, Grdelica, Aleksinac, Niš, Kraljevo.

 

NATO agresija je trajala  78 dana. Prema  podacima Ministarstva odbrane Srbije, ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, 5.173 vojnika i policajaca, a 25 osoba se vodi kao nestalo.
   
U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

 

Izvor: TANJUG - Jadranka Ilić

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj