Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Gujon na konferenciji „Srbija – naša porodica“: Dijaspora je demografski potencijal Srbije
03.04.2023   
MATICA   DIJASPORA   DIREKTOR   

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, rekao je na prvoj nacionalnoj konferenciji „Srbija – naša porodica“, da rasejanje ima veliki demografski potencijal i da Uprava radi na otvaranju škola srpskog jezika jer je znanje jezika uslov za povratak u maticu.

 

 

„Kada bi se mali deo od nekoliko miliona Srba u svetu vratio u Srbiju, ona bi doživela demografski procvat. Ta želja ljudi da se vrate vidi se iz razgovora s pripadnicima dijaspore. Evo i zašto je to tako: ekonomski jaz između Srbije i razvijenih zemalja sve je manji, a s druge strane Srbija je sačuvala tradicionalne vrednosti, način života i bezbednost”, rekao je Gujon i podvukao da je prvi put za vreme korone primećen trend većeg povratka u zemlju nego odlaska iz nje.

 

Gujon je istakao da je otvaranje škola srpskog jezika prioritet Uprave i da je prošle godine otvoreno 23 škole srpskog jezika u svetu, od Kanarskih ostrva do Malte, preko Portugalije i Španije do Moskve. 

 

„Ove godine otvorićemo 3 škole u SAD: u Milvokiju, Čikagu i Arizoni, jer kako će se jedna porodica iz Čikaga, na primer, odlučiti za povratak ako deca ne govore srpski?“, upitao je Gujon.

 

 

On je dodao da u najsiromašnijim srpskim selima južno od Ibra ima najbrojnijih porodica, te da su one zaista bogate jer je uobičajeno da u kućama ima po troje, četvoro i petoro dece.

 

„Verujem da su snaga i borbenost kosmetskih Srba prisutni u svakom Srbinu, te da će se demografska slika popraviti uz nastavak dobre politike Vlade Srbije koja može da računa na dijasporu“, zaključio je Gujon.

 

Na konferenciji o porodici, premijerka Ana Brnabić je navela da sve što država radi kroz povećanje plata i penzija, otvaranje novih radnih mesta i drugih ulaganja, nema smisla ukoliko se ne učini nešto da se veći broj dece rađa i time obezbedi da Srbija opstane i bude jača.

 

Izvor: TANJUG / Zoran Žestić

 

„Pronatalitetne mere koje država donosi kao direktnu podršku rađanju, poput subvencije za stanove i davanje novca za prvo, drugo, treće i četvrto dete, su samo bonus a najvažnije su aktivnosti države na poboljšanju kvaliteta života građana, jer to doprineti i većem rađanju dece“, istakla je Brnabić.

 

Premijerka je podsetila je da je od 1. januara roditeljski dodatak povećan za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta i ukazala da država pruža podršku građanima da se ostvare kao roditelji kroz vantelesnu oplodnju.

 

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić  navela je da je cilj konferencije da se zajednički sagleda šta može da se učini kako bi se podržala i ojačala porodica i rađalo više dece.

 

Izvor: TANJUG / Zoran Žestić

 

"Nema ništa vrednije od rađanja novog života i nema većeg zadatka od roditeljstva. Sve počinje i završava se u porodici. Naši lični i profesionalni uspesi zavise od toga koliko je jaka i sigurna porodica iz koje potičemo", rekla je Kisić i najavila je da će u narednom periodu resorno ministarstvo formirati radnu grupu koja će pružati logističku, stratešku i finansijsku podršku za kreiranje lokalnih pronatalitetnih mera.

 

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić naveo je da se ozbiljna države prepoznaje i po tome što njeni predstavnici visoko na listi prioriteta stavljaju pitanje porodice i dodao da se iz godine u godinu u ovoj oblasti postižu sve bolji rezultati.

 

"Rezultati koje smo postigli prethodnih godina pokazuju i potvrđuju da možemo sa ponosom da kažemo da imamo državu. Možemo da budemo ponosni što se iz godine u godinu postižu bolji rezultati", rekao je Orlić.

 

Izvor: TANJUG / Zoran Žestić

 

 

 

 

 

 

 

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj