Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Gujon na Evropskoj smotri dečjeg folklora: Gde se igra kolo, tu je srpski identitet
08.04.2023   
MATICA   DIJASPORA   DIREKTOR   

Prva evropska smotra dečjeg folklora dijaspore na kojoj učestvuje 1.200 dece održava se danas u Vrnjačkoj banji, uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Manifestaciju je organizovala Asocijacija srpskog folklora dijaspore a na otvaranju je govorio Arno Gujon, direktor  Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

 

 

 

 

 

 

Gujon je rekao da je folklor igra s dušom koja čuva srpski identitet.

 

„Prvi zvanični susret sa svetom folklora sam imao s predstavnicima Asocijacije pre dve i po godine. Bili smo zabrinuti. Tada kovid nije dozvoljavao okupljanje a mnogi kudovi su bili pred gašenjem. Doneli smo odluku da finansijski pomognemo društva i da s novim narodnim nošnjama dodatno motivišemo decu za folklor“, rekao je Gujon i dodao da je Uprava pomogla 106 kulturno-umetničkih društava širom Evrope.

 

„Tako smo zajedno prevazišli teške trenutke i tada sam video koliko je folklor jedna velika porodica sa svojim problemima i nesporazumima kao u svakoj porodici ali koja zna da bude solidarna i ujedinjena kad je pred izazovima“, istakao je Gujon.

 

On je zahvalio učesnicima što čuvaju srpsku kulturu i identitet.

 

„Gdegod se igra Užičko kolo ili Moravac, gde se čuje srpski jezik, tu je prisutan srpski identitet“, poručio je Gujon.

 

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj