Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Konkurs za dodelu stipendija u okviru projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ za školsku 2022/2023. godinu
12.04.2023   
MATICA   REGION   

Ministarstvo prosvete, u okviru svojih nadležnosti, raspisuje Konkurs za dodelu stipendija u okviru projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ za školsku 2022/2023. godinu.

 

Stipendija u okviru Projekta stipendiranja pripadnika srpske nacionalne zajednice iz država u regionu učesnica Projekta obuhvata:

 

-besplatnu pripremnu nastavu srpskog jezika (intenzivan kurs srpskog jezika nakon dolaska u Republiku Srbiju);

-besplatno školovanje na osnovnim akademskim i strukovnim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, master akademskim i strukovnim studijama,

-specijalističkim akademskim ili doktorskim studijama.

-stipendiju u iznosu od 15.000 dinara mesečno;

-besplatnu uslugu smeštaja i ishrane u ustanovama studentskog standarda u skladu sa smeštajnim kapacitetima;

-dobrovoljno zdravstveno osiguranje za stipendiste do 26-te godine starosti;

-besplatnu boravišnu vizu;

-besplatno priznavanje srednjoškolskih diploma;

-besplatno priznavanje visokoškolskih diploma.

 

Stipendija u iznosu od 15.000 dinara mesečno omogućava da se pokriju troškovi gradskog prevoza, udžbenika i radnih materijala u toku studija.

 

Vodeći politiku dobrosusedstva i otvorenosti ka ravnopravnoj saradnji sa svim zemljama u regionu, Republika Srbija trajno je zainteresovana da se srpska nacionalna zajednica u susednim državama slobodno razvija. U skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu , izrađen je Projekat „Srbija za Srbe iz regiona” kojim je predviđena dodela stipendija za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

 

Pod sintagmom „Srbi iz regiona”, u skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu, podrazumevaju se pripadnici srpskog naroda koji žive u Republici Sloveniji, Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Republici Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Republici Albaniji i Mađarskoj. Aktivnom i odgovornom nacionalnom politikom prema pripadnicima srpskog naroda u državama regiona, Republika Srbija čuva njihov identitet – jezik, kulturu, veru, tradiciju i običaje.

 

Za više informacija o konkursnoj dokumentaciji posetite sajt:  https://prosveta.gov.rs/vesti/konkurs-za-dodelu-stipendija-u-okviru-projekta-srbija-za-srbe-iz-regiona-za-skolsku-2022-2023-godinu/

 

Izvor: Ministarstvo prosvete 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj