Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Arno Gujon: Kad dete nauči srpski jezik ono je vezano za Srbiju
18.04.2023   
DIJASPORA   ŠKOLE   DIREKTOR   

U svetu su do sada pokrenute 23 dopunske škole za srpski jezik koje su Srbima u dijaspori veoma važne, a uskoro će u Sjedinjenim Američkim Državama raditi tri ovakve škole u Čikagu, Milvokiju i Finiksu.

 

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon za Pink je rekao da je, što se tiče očuvanja kulture identiteta cilj Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da realizuju i finansiraju na stotine projekata tokom cele godine.

 

- Tu su projekti kulturne prirode, folklor, radionice i tu su naravno dopunske škole srpskog jezika. To je bio naš prioritet da otvorimo škole širom sveta kako bi srpska deca rođena u inostranstvu mogli da nauče, savladaju i očuvaju svoj maternji jezik- rekao je Gujon u Novom jutru.

 

Kad jedno dete nauči srpski jezik u Čikagu, Cirihu, Parizu ono je onda vezano za Srbiju, za svoju maticu i svoj jezik.

 

Prošle godine su otvorene 23 dopunske škole srpskog jezika u svetu, a ove godine samo u Austriji otvoreno je više od deset škola.

 

Izvor: Pink 

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj