Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Australija postala 17. država u svetu u kojoj se nastava srpskog jezika u dopunskim školama održava po programu Ministarstva prosvete
12.04.2023   
DIJASPORA   ŠKOLE   

Ambasada Republike Srbije u Australiji sa zadovoljstvom saopštava da je Australija postala 17. država u svetu u kojoj su formirane dopunske škole srpskog jezika u inostranstvu u kojima se nastava održava po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije.

 

 

Prepoznajući važnost jezika i kulture u očuvanju nacionalnog identiteta, kao i da se čvršće i trajne veze sa matičnom državom uspostavljaju i razvijaju upravo preko sistema obrazovanja i vaspitanja mladih naraštaja, velika želja učenika, roditelja i nastavnika iz Brizbejna, uz podršku Ambasade u Kanberi i resornog ministarstva Vlade Republike Srbije, rezultirala je formiranjem prve tri grupe (mlađi, srednji i stariji uzrast) sa ukupno 46 učenika u školi Sveti Sava u Brizbejnu, ulica Ros.

 

Rešenjem ministra prosvete Republike Srbije Branka Ružića angažovana su i prva tri honorarna nastavnika u Australiji.

 

Pomenute grupe, odnosno pomenuta dopunska škola, prva je škola u Australiji u kojoj se nastava održava po programu i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije. Time su učenici i nastavnici iz Brizbejna postali deo grupe od oko 8.000 učenika srpskog porekla i više od 100 nastavnika širom sveta, koji obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu održavaju po ovom modelu.

 

Učenicima koji pohađaju nastavu organizovanu na ovaj način biće izdate đačke knjižice, koje će im uskoro uručiti ambasador Rade Stefanović, kao i druge javne isprave Republike Srbije, dok se iz budžeta Republike Srbije obezbeđuju sredstva za plate nastavnika.

 

Poseban program osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu sadrži plan i program nastave i učenja, iz sledećih predmeta: Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda.

 

Ambasada Republike Srbije u Kanberi koristi i ovu priliku da još jednom uputi poziv zainteresovanoj deci i roditeljima i u drugim gradovima Australije i Novog Zelanda za saradnju u cilju formiranja novih grupa učenika.

 

Unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu predstavlja jedan od ključnih doprinosa očuvanju srpskog jezika i pisma, kao temelja nacionalnog identiteta Srba.

 

Nastavljamo dalje!

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj