Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Gujon: Dok se u Hrvatskoj slavi Oluja, mi dočekujemo srpsku decu iz Hrvatske u Beograd
08.08.2023   
MATICA   REGION   

Tri autobusa sa 150 dece iz Hrvatske stiglo je u Beograd, gde će boraviti od 7. do 10. avgusta, pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

 

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon kaže da je dolazak dece iz Hrvatske nastavak akcije organizovanja letnjih kampova za školarce iz regiona.

 

„Želeli smo da baš mališane iz Hrvatske dočekamo u vreme kada se tamo slavi „Oluja“. Ovo je period godine kada nije najprijatnije biti Srbin u Hrvatskoj pa smo osmislili da decu ugostimo u Srbiji da im ne bude teško tamo gde žive dok gledaju kako se slavi progon njihovih porodica. Ovde ćemo im pokloniti ljubav, saosećanje i solidarnost“, izjavio je Gujon.

 

Cilj Uprave je da svako dete iz regiona bar jednom dođe u Srbiju, te je obezbedila 27 miliona dinara za dolazak 800 dece iz celog regiona tokom ovog leta. U prestonici su već boravila deca iz Severne Makedonije, a posle dece iz Hrvatske dolaze mališani iz Rumunije, Crne Gore i BiH.

 

Za njih je pripremljen bogat kulturni i zabavni program: obilazak Hrama Svetog Save, Narodnog muzeja, kao i Muzeja Jugoslavije, Nikole Tesle,  Narodne Skupštine,  Muzeja iluzija, Ade Ciganlije, Avale, Botaničke bašte, fudbalskih stadiona “Marakana” i “JNA”. Pored ovih poseta, imaće prilike da učestvuju u raznim sportskim aktivnostima kao i da uživaju u pozorišnim i bioskopskim projekcijama.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj