Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Gujon: Omladinski kampovi su poklon najmlađim Srbima iz regiona
24.08.2023   
MATICA   REGION   

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio da organizovanje omladinskih kampova predstavlja poklon najmlađim Srbima iz regiona.

 

Povodom projekta Omladinski kampovi, koji je danas okupio 200 dece iz BiH u Beogradu, on je rekao da je to poklon najmlađima, da budu u Srbiji u Beogradu i da vide da njihova matica brine o njima.

 

"Mi smo hteli ove godine da naši projekti budu usmereni ka deci, ka najmlađima, zato što vechina te dece nije nažalost bila u Srbiji, a ovo je naš poklon, da oni budu u Srbiji, da budu u Beogradu, da vide da njihova matica brine o svima njima", rekao je Gujon.

 

On je naveo da je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu omogućila deci iz Drvara, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe, Mostara i Sanskog Mosta da posete Beograd, kao i da je Uprava prethodnih godina u ovim mestima imala projekte namenjene odraslima.

 

Foto: Tanjug

 

"Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu organizuje tokom celog leta šest letnjih kampova za ukupno 800 dece iz celog regiona, a danas smo sa decom iz BiH", ukazao je Gujon.

 

U okviru projekta Omladinski kampovi deca iz Severne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, BiH posetila su Srbiju, dok sledeće nedelje dolaze deca iz Rumunije, a Gujon je istakao da deca prilikom posete Beogradu imaju mogućnost da posete različite muzeje i da učestvuju u različitim sportskim i kulturnim aktivnostima.

 

"Pored sportskih i kulturnih aktivnosti imamo razne sadržaje, deca idu u Muzej Nikole Tesle, na Avalu, u Muzej iluzija, šetaju gradom, da osete Beograd i Beograđane, to je ono što je možda najbitnije", naveo je Gujon.

 

On je dodao da će u zavisnosti od budžeta uključiti decu iz udaljenijih zemalja dijaspore.

 

"Mi smo na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobili tri puta veći budžet za region i zahvaljujući tome smo mogli da sve ove kampove i 800 dece dovedemo u Beograd tokom leta", istakao je Gujon.

 

Na pitanje koji su sledeći projekti Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Gujon je rekao da će se u septembru raspisati konkurs za samoodržive projekte u regionu sa ciljem da porodice koje žive od poljoprivrede imaju bolje uslove za radi i život.

 

Foto: Tanjug

 

Direktor Doma učenika srednjih Škola "Milutin Milanković" Nenad Milenović je naveo su se iz doma trudili da izađu u susret deci da bi se ona prijatno osećala.

 

Rekao je da su utisci dece pozitivni, kao i da veći deo njih kroz projekat Omladinski kampovi ima priliku da prvi put vidi Beograd.

 

"Veći deo njih nije imao priliku da boravi u Beogradu i impresionirani su svime što vide ovde, bez obzira da li se radi o odlasku na Adu Ciganliju, o boravku u domu, o poseti muzejima. Sve što je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu organizovala ostavilo je na njih pozitivan utisak", zaključio je Milenović.

 

Izvor: Tanjug

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj