Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Delegacija Uprave posetila Jasenovac
03.09.2023   
MATICA   REGION   

Delegacija Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovala je danas centralnoj proslava praznika Svetih novomučenika Jasenovačkih u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

 

Tokom Svete arhijerejske liturgije činodejstvovalo je više od deset arhijereja Srpske, Ruske i Makedonske pravoslavne crkve, a liturgijom je načelstvovao visokopreosvećeni ruski pravoslavni mitropolit budimpeštanski i sve Mađarske g. Ilarion. Nakon liturgije, na humci u Jasenovcu obavljeno je sečenje slavskog kolača, a potom i osveštavanje novouspostavljene Istraživačke biblioteke u Jasenovcu.

 

Delegacija Uprave koju su predstavljali saradnici direktora Stefan Morović i Miroljub Nestorović obišli su zajedno sa episkopom pakračko-slavonskim g. Jovanom vladičanski kompleks i Sabornu crkvu u Pakracu gde se trenutno obnavlja jedna od najznačajnijih biblioteka za srpski narod zapadno od Drine.

 

Centralnoj proslavi prisustvovali su ministar pravde i izaslanik predsednika Republike Srbije Maja Popović, ambasadorka Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Jelena Milić, Nj.K.V. Princ Filip Karađorđević, predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, ministar finansija u Vladi Crne Gore Aleksandar Damjanović, ministar pravde u Vladi Crne Gore Marko Kovač, kao i ostali predstavnici političkog i kulturnog života.

 

FOTO - TV Hram

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj