Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Gujon: Istinu o Srbiji moj otac saznao od srpskih pisaca iz Francuske
29.09.2023   
DIJASPORA   

U Parizu je počeo Sabor srpskih književnika, izdavača i turističkih motiva, koji je, putem video linka, svečano otvorio Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. On je govorio kako su srpski književnici u Francuskoj uticali na širenje istine o događajima iz devedesetih.

 

„U vreme kada su Srbi bombardovani osiromašenim uranijumom a Francuzi lažima o Srbiji i Srbima, moj otac je istinu našao u knjigama srpskih pisaca objavljenih u izdavačkoj kući „Laš d'om (L'Age d’homme)“ koju je vodio pokojni Vladimir Dimitrijević. Bez dela Komnena Bećirovića, Dušana Batakovića, Koste Hristića i drugih, istina se ne bi probila u Francuskoj i ne bi bilo prosrpskih književnika poput Patrika Besona, ali ni moj otac ne bi mogao da prenosi našoj porodici tu istinu o Srbiji. Bez tih saznanja možda ne bih osnovao humanitarnu organizaciju za pomoć Srbima s Kosmeta i moj životni put bi bio sigurno drugačiji. Zato sam zahvalan srpskim piscima iz dijaspore koji su probijali medijsku blokadu na Zapadu“, ispričao je Gujon.

 

Sabor srpskih književnika, izdavača i turističkih motiva će okupiti oko 70 učesnika iz celog sveta. Održava se u crkvi Sveti Sava u Parizu, od 28. septembra do 2. oktobra.

 

Manifestaciju su organizovali Savez Srba Francuske i udruženje „Singi Art – Mondo Kult“, a Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu finansira ovaj sabor treći put.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj