Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Gujon: Na konferenciji srpske dijaspore u Vašingtonu govoriće se o kršenju prava Srba na KiM
17.10.2023   
MATICA   DIJASPORA   

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je danas da će se na konferenciji srpske dijaspore 21. oktobra u Vašingtonu, a koja je posvećena problemima ljudskih prava Srba na KiM, govoriti o njihovom kršenju sa ciljem da se čuje istina o dešavanjima u pokrajini.

 

Gujon je za TV Pink naveo da će na konferenciji biti održana tri panela na kojima će prisustvovati i ugledni predstavnici srpske dijaspore u Americi.

 

"Razgovaraćemo o kršenju osnovnih ljudska prava Srba na KiM, kako to da predstavimo u američkoj javnosti i kako da lobiramo kako bi se naš glas čuo i kako bi oni koji donose odluke čuli od nas šta se dešava, a ne preko izveštaja koji drugi pišu o nama", rekao je Gujon.

 

Dodao je da je srpska dijaspora most između Srbije i sveta, te da je reč o "narodnim ambasadorima" koji razumeju ne samo jezik zemlje u kojoj žive već i mentalitet i način razmišljanja.

 

"Naša dijaspora u Americi razume potpuno što se dešava ovde, a razume i američki mentalitet.  Razume kako treba da se obrati narodu, predstavnicima i tu je taj prvi cilj", rekao je on.

 

Na pitanje da li očekuje da tzv. velika petorka koja dolazi u Srbiju 21. oktobra, u vreme kada se održava konferencija u Vašingtonu, vrši pojačane pritiske na Srbiju, Gujon navodi da je to moguće, ali da oni moraju da razumeju i sagledaju kako smo došli do situacije u kojoj se trenutno nalazimo, a došli smo, kaže, nepoštovanjem međunarodnog javnog prava, nepoštovanjem Briselskog sporazuma i osnovnih ljudskih prava.

 

Komentarišući to što je grupa Albanaca pre dva dana napala srpske srednjoškolce na ekskurziji u Veneciji, Gujon je naveo da je to strašno, ali da se to nažalost dešavalo i ranije, u drugim zemljama.

 

"To proizilazi iz osećaja nekažnjivosti. Nisu bili kažnjeni na KiM kad su izvršili pogrome 2004. godine, kada su proterali 250.000 Srba sa svojih vekovnih ognjišta 1999. godine.. Kada su spalili 150 crkava i manastira.. I sad te nove generacije koje su odrastale u tom sistemu gde se oni osećaju da mogu sve i da niko ništa neće da im kaže, onda se dešavaju te stvari.. Naravno da je to strašno, najteže je za Srbe na KiM koji doživljavaju i prolaze kroz jedan teror već 24 godine", rekao je on.

 

Izvor: Tanjug

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj