VI Konferencija srpske medicinske dijaspore

U Beogradu otvorena Konferencija srpske medicinske dijaspore. Ministar Lončar: cilj okupljanja je podrška lekara dijaspore poboljšanju zdravstvenog sistema u Srbiji. Realizaciju finansijski pomoglo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

prscr tanjug
izvor: Novinska agencija Tanjug (pr scr)

Iskustvo lekara iz dijaspore moglo bi da pomognu kolegama u Srbiji u razvoju medicine, kako bi se unapredio zdravstveni sistem i poboljšao kvalitet usluga za pacijente, rečeno je danas na Konferenciji srpske medicinske dijaspore 2015, a prenosi Novinska agencija Tanjug. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je prava misija i cilj okupljanja lekara iz dijaspore i iz Srbije da se poboljša stanje u zdravstvenom sistemu uključujuchi edukaciju medicinskog osoblja i kvalitetnije usluge za pacijente.

Lončar je rekao da bi glavna tema okupljanja iduće godine trebalo da budu postignuti rezultati, odnosno šta je urađeno za godinu dana u cilju poboljšanja zdravstvenog sistema. Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić rekao je da lekari iz dijaspore mogu da budu veza u skraćenju puta za dostizanje novih znanja u srpskoj medicini. Na skupu je ocenjeno treba raditi na povezivanju lekara iz Srbije koji rade na klinikama i u bolinicama širom sveta i lekara u matici, kako bi ih upoznali sa najsavremenijim dostignućima u medicini.
Direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović rekla je da će sledeće okupljanje 2016. biti prilika da se obeleži jubilej 115 godina od osnivanja Lekarske komore Srbije i 10 godina od obnavljanja rada. Ona je princezi Katarini Karađorđević, čija je fondacija pokrovitelj konferencije, poklonila spisak od 33.000 lekara u Srbiji navodeći da bi trebalo sastaviti spisak svih kolega u svetu koji bi mogli da pomognu lekarima u Srbiji.

Direktorka Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Miljana Grbić istakla je važnost dobre obučenosti zdravstvnog kadra za sprovođenje kvalitetne zdravstvene usluge. Prema njenim rečima, uslovi za poboljšanje stanja u zdravstvu je dovoljan broj kvalitetnih zdravstvenih radnika i pristupačnost lekova i medicinske tehnologije. Grbić je ukazala na to da u Srbiji postoji nejednaka distribucija zdravstvenog kadra, da lekari odlaze iz zemlje i istakla da su za jačanje medicinskog kadra potrebne kvalitetne obuke.

Princeza Katarina je poručila da su lekari u dijaspori i njihovo znanje potrebni Srbiji i da treba da se okupljaju kako bi videli kako mogu da pomognu kolegama u matici. Ona je rekla da je ponosna na lekare u Srbiji, za koje je rekla da su heroji, kao i da konferencija treba da da svoj doprinos da sistem zdravstvene zaštite u Srbiji postane bolji, efikasniji i dostupniji svim građanima Srbije.

Ida Jovanović iz Kravljevskog medicinskog odbora rekla je da se nastoji da se lekari iz dijaspore okupe sa kolegama u Srbji kako bi im preneli svoja dragocena iskustva. Vladika toplički Arsenije preneo je blagoslov patrijarha Irineja koji je trenutno u poseti kanadskoj eparhiji. Vladika Arsenije je rekao da Fondacije princeze Katarine već godinama ulaže velike napore u plemenitom cilju da se pomogne saradnji i razmeni iskustva i pružanju podrške medicini u Srbiji.
Šesta konferencija srpske medicinske dijaspore 2015. pokriva široko područje medicinskih nauka sa fokusom na pedijatriju, onkologiju i hirurgiju, a predavači najistaknutiji stručnjaci iz Srbije i inostranstva. Na dvodnevnoj konferenciji, koju je otvorio princ Aleksandar Karađorđević, učestvuje više od 500 lekara, a otvaranju su prisustvovali i ambasadori Nemačke Hajnc Vilhelm, Velike Britanije Denis Kif i drugih zemalja.

Ministartsvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu je finansijski podržala održavanje konferencije.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …