Video - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Mediji   ›   Galerija   ›   Video galerija   ›   Video
Arno Gujon za "Euronjuz": Velika potreba za dopunskim školama srpskog jezika u dijaspori
22.02.2023   
DIJASPORA   DIREKTOR   

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u intervjuu za Euronjuz govorio je o očuvanju srpskog jezika i pisma van granica Srbije. 

 

 

Gujon je naveo da se srpski jezik uči u 16 država, po sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije, sa 7 500 hiljada đaka, gde je angažovano 97 učitelja. 

 

"Ono što treba dodati tim brojevima, to su dopunske škole koje funkcionišu pri crkveno-školskim opštinama i udruženjima", rekao je Gujon.  

 

Naglasio je važnost rada Uprave na otvaranju novih dopunskih škola u što većem broju, jer se bez očuvanja jezika gubi osećaj prema kulturi i identitetu. Direktor je istakao kako postoji potreba i za otvaranjem škola u zajednicama za čije postojanje se nije znalo. 

 

"Na primer, u Argentini je srpska zajednica izuzetno mala, ali ona postoji. Postoji želja za osnivanjem jedne dopunske škole i nadam se da ćemo uspeti da osnujemo u Argentini prvu školu srpskog jezika", rekao je Gujon. 

 

"Jezik je u srcu kulture i duha svakog naroda, pa tako i srpskog. Kad jedno dete uči srpski jezik, to znači da je to jedan dom u dijaspori gde će se govoriti srpski jezik. To znači da se jezik prenosi iz generacije u generaciju i to omogućava sutra možda i povratak te dece i tih ljudi u Srbiju, ako su sačuvali jezik" , zaključio je direktor Uprave. 

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj