Video - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Mediji   ›   Galerija   ›   Video galerija   ›   Video
Četvrta sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu
01.03.2023   
MATICA   REGION   

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu održao je 1. marta 2023. godine sednicu, na kojoj su razmotreni položaj i perspektive Srba u Republici Severnoj Makedoniji.

 

Predsednica Odbora Milica Đurđević Stamenkovski je navela da se, prema podacima popisa u Severnoj Makedniji, koji su objavljeni 2021. godine, 1.3 odsto stanovnika izjasnilo kao Srbi, a da se 0.6 odsto izjasnilo da govori srpski kao maternji jezik. Stamenkovski je istakla da pažnju zavređuje činjenica da se polovina onih koji su se izjasnili kao Srbi, nije izjasnilo da govori srpski jezik.

 

U apsolutnim brojevima, u odnosu na prethodni popis, broj Srba u Severnoj Makedoniji smanjen je za više od 12.000, sa 35.939 na 23.847, istakla je Đurđević Stamenkovski i dodala da se još dramatičniji pad beleži kod upotrebe srpskog jezika.

 

Predsednica Odbora je ukazala da Srbija treba da pruža podršku našem narodu u nastojanjima da očuva svoj nacionalni identitet u Severnoj Makedoniji, navodeći da su za pohvalu nastojanja da se motivišu mladi da nastave sve dosadašnje aktivnosti u očuvanju srpskog nacionalnog identiteta u Severnoj Makedoniji.

 

Ministar bez portfelja, zadužen da predlaže mere i učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević istakao je da su odnosi Srbije i Severne Makedonije na svom istorijskom maksimumu, a da su Srbi u Severnoj Makedoniji most između naše dve zemlje. Naveo je da regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“, kao platforma za razvoj regionalnih odnosa, dodatno osnažuje naše veze i odnose sa sunarodnicima u Severnoj Makedoniji.

 

Milićević se osvnruo i na projekte koji se sprovode, zajedno sa Ministarstvom prosvete, u cilju negovanja i očuvanja srpskog jezika u Sverenoj Makedoniji.

 

Nikolina Milatović Popović, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu ukazala je na program saradnje u oblasti obrazovanja između Srbije i Severne Makedonije, koja se bazira na potpisanom bilateralnom sporazumu. Navela je i da u Severnoj Makedoniji postoje tri osnovne škole koje održavaju nastavu na srpskom jeziku, kao i da postoji program fakultativne nastave srpskog jezika. Ipak, najveći problem predsatavlja nemogućnost u ostvarivanju kontinuiteta u obrazovanju na srpskom jeziku, nedostatak nastavnog materijala, kao i nedostatak stipendija za naše učenike i studente, navela je Milatović Popović i dodala da u Skoplju, gde ima najviše Srba, nema mogućnosti pohađanja nastave na srpskom jeziku.

 

 

 

 

Sednici su prisustvovali i predstavnici srpske zajednice i udruženja u Severnoj Makedoniji: predsednik DPSM i poslanik Sobranja Republike Severne Makedonije Ivan Stoilković, predsednica Srpske zajednice u Makedoniji Gordana Jović Stojkovska, urednik portala “Srbi.mk” Miroslav Tričković, predsednik Zajednice Srba u Makedoniji Zoran Žugić, predstavnik Srpske zajednice u Makedoniji Primislav Stanojević, predsednik KUD “Srpski Vez” Dalibor Kitanović i predstavnica Udruženja za negovanje nacionalnih, verskih i kulturnih tradicija Srba – Srpski kulturni centar Vasilka Kitanović.

 

Oni su govorili o svojim aktivnostima unutar oblasti kojima se bave, kao i o izazovima i mogućnosotima za unapređenje položaja Srba i očuvanja jezika i nacionalnog identita u Srba u Severnoj Makedoniji.

 

U nastavku sednice, podnet je izveštaj o radu i aktivnostima u prethodnom periodu zamenika predsednika Odbora Milimira Vujadinovića, kao predstavnika Odbora za dijasporu i Srbima u regionu.

 

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Milica Đurđević Stamenkovski, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Milimir Vujadinović, Sanja Lakić, dr Uglješa Mrdić, Rodoljub Stanimirović, Aleksandar Čotrić, Radovan Tvrdišić, Nikola Bokan, Radovan Arežina, Jelena Milošević, mr Ivan Kostić, Ilo Mihajlovski i Jasmina Karanac.

 

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj