Video - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Mediji   ›   Galerija   ›   Video galerija   ›   Video
Direktor Uprave na otvaranju izložbe "Bog i čovjek" u Banjaluci
25.04.2023   
REGION   DIJASPORA   DIREKTOR   

U Banskom dvoru, u organizaciji Društva prijatelja manastira Hilandar iz Banjaluke, otvorena je izložba "Bog i čovjek". Otvaranju izložbe prisustvovali su predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, iguman manastira Hilandar g. Metodije, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i mnoge druge zvanice. 

 

Autor izložbe Vojislav Bilbija, inače pravoslavni sveštenik iz Holandije, jedan je od onih umetnika čija su dela protkana motivima pravoslavne duhovnosti i krajiškog etosa. Umetnički projekat "Bog i čovjek" suštinski traje punih pedeset godina, koliko traje umetničko stvaralaštvo sveštenika Vojislava Bilbije.

 

 

 

 

 

 

 

 

"Prota Voja je neverovatan čovek. On je u svojoj ličnosti objedinio ono čime se naša Uprava bavi. Jedan Srbin rodom iz Bosanskog Grahova, koji živi u Roterdamu, pet decenija stvara umetnine koje se danas nalaze na potezu od Hilandara preko Studenice do Banjaluke, od Amerike do Evrope" - naglasio je tokom svog pozdravnog govora direktor Uprave Gujon

 

Njegov plodan stvaralački opus prepoznali su mnogi,  a rezultat višedecenijskog rada je i ova izložba.

 

S obzirom na to da je umetnički put Vojislava Bilbije neraskidivo vezan za Svetu Goru i manastir Hilandar, izložbu je blagoslovio hilandarski iguman, arhimandrit Metodije, rekavši da se ovdje umjetnost otkriva posmatraču. Rad sveštenika Vojislava Bilbije prepoznat je na svim meridijanima, a svojim hrišćanskim porukama, koje su duboko utkane u svakom delu, nadživeće vreme u kojem živimo.

 

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u reginu sufinansirala je organizaciju izložbe koja će u Banjaluci biti otvorena mesec dana. 

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj